Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Άννα Διαμαντοπούλουστην ΕΡΤ: Το προεκλογικό κλίμα έχει βάλει στον «πάγο» μεταρρυθμίσεις

Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη, κ. Άννα Διαμαντοπούλου φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και αναφέρθηκε στις ερχόμενες εκλογές, την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σχολιάζοντας εάν η ελληνική κοινωνία φέρει στοιχεία διχασμού, στην αστυνομική βία καθώς επίσης και την ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διαδικασία με την οποία έχει ασχοληθεί αρκετά.

Την Δευτέρα υπήρξε μια σημαντική απόφαση από το Eurogroup. Eλάφρυνση του χρέους και ταυτόχρονα δημοσιονομική ευελιξία και για το 2023. Πώς θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τις εκλογές; Θα πάμε σε λογική παροχών;

«Συζητάμε ότι έχει κατατεθεί πρόταση από την Επιτροπή, για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να μειώσει αναλογικά το χρέος της, οπότε θα μας βοηθήσει και αυτό. Θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα γίνει εργαλείο για τις εκλογές. Νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ότι σε όλες τις προεκλογικές περιόδους, όταν αποφασίστηκαν πολύ μεγάλα κοινωνικά πακέτα, οι παροχές δεν έπαιξαν ποτέ ρόλο», δήλωσε αρχικά η κ. Διαμαντοπούλου για τις ερχόμενες εκλογές.

«Θυμηθείτε το ράλι στις τελευταίες εκλογές. Θυμάμαι την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη που είχε κάνει το μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο που δεν ήταν μόνο παροχές, ήταν μια σειρά από πολιτικές. Δεν νομίζω ότι επηρεάζονται οι πολίτες και για να είμαι και ειλικρινής, θεωρώ ήδη ότι είμαστε σε μια φάση ρητορικής πλειοδοσίας, κατά την οποία το ένα κόμμα ωθεί το άλλο και όλα μαζί την κυβέρνηση. Και αυτό είναι πολύ αρνητικό για την επόμενη μέρα των εκλογών. Γιατί δεν γίνεται να μην σκεφτόμαστε την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των επόμενων εκλογών;

«Είναι να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία ξέρουμε ότι έχει ένα πρόγραμμα και έχει μπροστά της μια τετραετία. Και αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό ώστε να συνεχιστεί η ροή των επενδύσεων και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να πούμε ότι έχουν ανασταλεί. Δηλαδή εδώ και πολύ καιρό το προεκλογικό κλίμα έχει σταματήσει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις».

Η σταθερότητα έχει ως προϋπόθεση την αυτοδυναμία ή μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και με συμμαχικές κυβερνήσεις, με κυβερνήσεις συνεργασίας;

Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε το εξής: «Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας δείχνει ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις προφανώς μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα και σε μεγάλες και σε πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η Γερμανία, που είναι μια χώρα με 11 ομοσπονδιακά κρατίδια και που έχει κυβέρνηση με τρία κόμματα, πρέπει να αποφασίσουν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, να συμφωνήσει η κυβέρνηση και πρόσφατα αποφάσισαν ότι πρέπει να συμφωνούν όλοι και στις αλλαγές στην αγορά εργασίας, που όπως ξέρετε είναι οι πιο δύσκολες». Μάλιστα, αναγκαία είναι και η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, συμπλήρωσε.

Η αστυνομική βία είναι ένα μεγάλο θέμα και όχι μόνο στην Ελλάδα. Σήμερα, μάλιστα είναι η επέτειος από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και από νωρίς σημειώθηκαν επεισόδια. Θεωρείτε ότι μπορούν να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες και ποιες;

«Πρέπει να σας πω ότι όσο και αν φανεί αιρετικό, δεν συμφωνώ με τον όρο ότι στη χώρα υπάρχει αστυνομική βία. Όσοι έχουμε ζήσει σε άλλες χώρες, έχουμε δει τι σημαίνει αστυνομική βία, τι σημαίνει να γίνεται μια διαδήλωση 70 ανθρώπων και να είναι δίπλα 100 αστυνομικοί. Δεν είναι η αστυνομική βία στην Ελλάδα κάτι για το οποίο μπορούμε να μιλούμε. Ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Γρηγορόπουλος ήταν ένα παιδί που πετούσε πλαστικά μπουκάλια με νερό και σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι».

Γιατί είμαστε ακόμα τόσο πίσω στην ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων; Η περίπτωση των Ρομά είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα με, αφορμή αυτό το γεγονός.

Κλείνοντας, κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε το αιματηρό γεγονός με τον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας: «Έχω ασχοληθεί με το θέμα των Ρομά πολλά χρόνια και ως επίτροπος, είχαμε κάνει ένα πολύ μεγάλο, με πολλά δεκάδες εκατομμύρια, πρόγραμμα για όλη την Ευρώπη. Συνολικά οι Ρομά είναι 8 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα αφορούσε στέγαση, εκπαίδευση, κοινωνικά θέματα που έχουν στο εσωτερικό τους κανόνες. Είχαν πολύ λίγα αποτελέσματα, όμως. Και δεν ισχύει μόνο για εμάς. Το πρόβλημα είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χώρα, η οποία να δηλώνει υπερήφανη για την πλήρη ενσωμάτωση των Ρομά. Υπάρχει λοιπόν ένα πραγματικό πρόβλημα. Είναι μια ομάδα η οποία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας στην οποία ζει. Και αυτή η ομάδα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες έως και άρνηση ενσωμάτωσης. Αυτό θέλει μακρά πολιτική γιατί κάνουμε πολλές φορές προγράμματα, τα οποία όμως σταματούν διότι χρειάζονται μεγάλη χρηματοδότηση».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More