Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τελευταία πράξη του δράματος στα Τέμπη – Από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ οι ταυτοποιήσεις

Πέπλο πένθους τυλίγει για τρίτη μέρα τη χώρα, με φόντο την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η λίστα των νεκρών αριθμεί 57 άτομα, ενώ τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται στο Ληξιαρχείο Λάρισας, από όπου εκδίδονται τα πιστοποιητικά θανάτου. Ανείπωτος πόνος και οργή στην Κατερίνη, όπου τελέστηκε η πρώτη κηδεία θύματος. Στον τόπο του δυστυχήματος, εθελοντικά σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την έρευνα, ενώ στη Λάρισα για περαιτέρω έρευνα μεταφέρεται το τρίτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας.

Η διαδικασία ταυτοποίησης με τη μέθοδο DNA συνεχίζεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάμεσα στα θύματα τα οποία ταυτοποιήθηκαν είναι η 23χρονη Ιφιγένεια από τα Γιαννιτσά, η οποία είχε πάει εκδρομή με τον φίλο της στην Αθήνα. Ο δικηγόρος της οικογένειας τράβηξε φωτογραφία μέσα από το τρίτο βαγόνι, δείχνοντας την κατεστραμμένη θέση όπου καθόταν η κοπέλα. Η οικογένεια έχει ήδη παραλάβει τη σορό της και αύριο το πρωί θα γίνει η κηδεία της.

Σε έναν μήνα θα έκλεινε τα 23, αναλογίζεται η μητέρα που ψάχνει τον γιο της. Σύμφωνα με το εισιτήριο του, καθόταν στο βαγόνι 5. Γιατί δεν σώθηκε, αναρωτιέται: “Κάνω μια έκκληση προς όλα τα παιδιά τα οποία βγήκαν από αυτό το βαγόνι, αν τον είδαν στη θέση 22, αν κάποιος τον αναγνωρίζει από τις φωτογραφίες παρακαλώ πολύ να με ενημερώσουν γιατί δεν το βρίσκω το παιδί μου και ήταν σε ένα βαγόνι το οποίο δόξα τον Θεό πολλά παιδιά σώθηκαν. Δεν ξέρω αν ήταν στη θέση του την ώρα της σύγκρουσης ή αν είχε σηκωθεί να πάει προς το κυλικείο“.

Πήγε στην Αθήνα να πάρει ένα δίπλωμα και δεν ξαναγύρισε ποτέ, λέει ο αδελφός ενός αγνοούμενου. “Εμείς δεν τον βρίσκουμε πουθενά, τον ψάχνουμε, η οικογένεια δεν ξέρει τίποτα, η αστυνομία δεν μπορεί να πει τίποτα. Η αστυνομία δε μπορεί να πει τίποτα” τόνισε.

Εξάλλου, η πρώτη αγωγή έχει ήδη κατατεθεί από τον δικηγόρο πολυτραυματία που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Λάρισας. “Με επικίνδυνη σωματική βλάβη για την περίπτωση αλλά βάζουμε και έναν άλλο νομικό χαρακτηρισμό εμείς χθες στην κα. Εισαγγελέα της απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο του σταθμάρχη.  Δεν γύρισε το κλειδί λέει το άφησε διαγώνια δεν είπε ότι έκανα λάθος ή δεν ήμουν στο χώρο εκείνο. Είπε δεν το γύρισα” δήλωσε ο δικηγόρος.

Στο βίντεο που τράβηξε ο δικηγόρος του 42χρονου πολυραυματία, φαίνεται ο ίδιος να εξηγεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αλλά και τις τραγικές στιγμές που έζησε: “Σηκώθηκα όρθιος και ήρθαν πράγματα στο κεφάλι. Σηκώθηκα. Βοήθεια φώναζαν τα κορίτσια, φώναζαν. Τώρα δε μπορώ να σηκωθώ. Πρήστηκε η κοιλιά μου, το μάτι μου έχει σκιστεί από τα γυαλιά“.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται και ο 20χρονος πολυτραυματίας, που είναι και ο μοναδικός που επέζησε από το πρώτο βαγόνι, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις των γιατρών του, θα χρειαστεί να περάσουν πολλές μέρες ώστε να δουν πώς θα κινηθούν.

Η πρώτη κηδεία θύματος έγινε στην Κατερίνη. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία “αποχαιρέτησε” την 34χρονη Αθηνά Κατσάρα, μητέρα ενός δίχρονου παιδιού. Συνταξίδευε με τον σύζυγό της, ο οποίος νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα στο νοσοκομείο της Λάρισας. Την ώρα της σύγκρουσης η Αθηνά είχε αφήσει τη θέση της για να πάρει καφέ από το κυλικείο..από το δεύτερο βαγόνι το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των δειγμάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και έχουν ταυτοποιηθεί 54 νεκροί. Παράλληλα, αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξετασθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων παραμένει στους 57, ενώ 48 είναι οι τραυματίες, μεταξύ αυτών επτά νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ως πολυτραυματίες.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία καθώς, όπως είπε, δεν υπήρχε κανένας άνθρωπος στα νοσοκομεία για να βοηθήσει στις λίστες. “Δεν είχαμε καμία απολύτως βοήθεια ως Υπουργείο Υγείας από την εταιρεία.

Η μητρική εταιρεία επιρρίπτει πάντως τις ευθύνες στον ΟΣΕ. Η Ferrovie Dello Stato Italiane τόνισε σε ανακοίνωσή της: “Ο ΟΣΕ διατηρεί το καθήκον και την ευθύνη για την συντήρηση, τη διαχείριση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και την ευθύνη για την κίνηση των τρένων και την κυκλοφορία“.

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η ανάσυρση του τρίτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας μεταφέρονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο του ΟΣΕ, προκειμένου να ερευνηθούν από τους εμπειρογνώμονες.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Λία Χρηστάρα, Έλενα Αποστολίγου, Μάνια Γκουσιάρη, Μάκης Νασιάδης, Βασίλης Σιώμος, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Νίκος Κουντούρης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More