Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδονησία – ΠΟΥ: Ύποπτα για τους θανάτους 99 παιδιών παράγωγα αλκοόλης σε αντιπυρετικό σιρόπι

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την πώληση και τη συνταγογράφηση όλων των σιροπιών παρακεταμόλης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά τα οποία περιέχουν διαιθυλενογλυκόλη που θεωρείται υποκατάστατο της γλυκερίνης και αιθυλενογλυκόλη, όπως ονομάζεται κοινής χρήσης αντιψυκτικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε την απόσυρση τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα και την καταρροή που παράγονται από την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals Ltd, τα οποία «ενδέχεται να συνδέονται» με τους θανάτους που καταγράφηκαν στη Γκάμπια.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

«Κάποια σιρόπια που χρησιμοποιήθηκαν από παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφάνισαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αποδείχθηκε ότι περιείχαν διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη, ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπήρχαν ή να υπήρχαν σε πολύ μικρή ποσότητα», δήλωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Υγείας Γκουνάντι Σαντίκιν.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερωθεί για 206 περιστατικά σε 20 επαρχίες και 99 θανάτους», σύμφωνα με το ινδονησιακό υπουργείο Υγείας.

Τα περισσότερα περιστατικά οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, που εντοπίστηκαν στην Ινδονησία, αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Εξάλλου σιρόπια για τον βήχα, που παρασκευάζονται στην Ινδία, φαίνεται να ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 70 παιδιών στη Γκάμπια επίσης από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More