Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιράν: Νεκρή με έξι σφαίρες 20χρονη που διαδήλωνε για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί

Στο Ιράν, το ποτάμι φαίνεται πως δεν γυρίζει πίσω, καθώς η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής δεν μοιάζει ικανή να κάμψει το φρόνημα των γυναικών, που διεκδικούν στους δρόμους και τις πλατείες το δικαίωμά τους στην ελευθερία. Οι εικόνες από τις αιματηρές διαδηλώσεις φτάνουν με το σταγονόμετρο, μαρτυρίες όμως αναφέρουν δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους μια 20χρονη, που έγινε το νέο σύμβολο του αγώνα.

Η 20χρονη Χαντίθ δέχθηκε 6 σφαίρες

This 20 Yr old girl who was getting ready to join the protest against the murdering of #MahsaAmini got killed by 6 bullets.#HadisNajafi, 20، was shot in the chest, face and neck by Islamic Republic’s security forces.
Be our voice.#مهسا_امینیpic.twitter.com/NnJX6kufNW

— Masih Alinejad (@AlinejadMasih) September 25, 2022

Τις τελευταίες ώρες έχει φουντώσει η οργή στα social media για τον θάνατο άλλης μιας κοπέλας, που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

Σύμφωνα με αναφορές στον ξένο Τύπο και στο Twitter πρόκειται για την 20χρονη Χαντίθ Νατζάφι, η οποία σκοτώθηκε στην πόλη Καράχ. Η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alinejad γράφει στο προφίλ της στο Twitter πως η αδελφή της θανούσας της είπε ότι δέχθηκε έξι σφαίρες στο Καράχ.

Το βίντεο με την 20χρονη Χαντίθ να πιάνει τα μαλλιά της αλογοουρά καθώς ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπη με τις δυνάμεις καταστολής κάνει τον γύρο των social media.

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά αποκαλύφθηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Η Χαντίς Νατζάφι δέχθηκε πυρά στον λαιμό, την καρδιά, την κοιλιά και το χέρι της. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ιράν: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες συλλήψεις, αντιδιαδηλώσεις & κλήση «για εξηγήσεις» ξένων πρεσβευτών

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν πέθανε η Μαχσά Αμινί, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία», δεν τηρούσε δηλαδή τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί στη χώρα μετά εκείνες του Νοεμβρίου του 2019, οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τότε, είχαν σκοτωθεί 230 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ή περισσότεροι από 300, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Με βάση τον επίσημο απολογισμό για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους – διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων της τάξης. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights που εδρεύει στο Όσλο κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 διαδηλωτές νεκρούς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More