Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Πρόταση για κρατικό οικονομικό κίνητρο σε ζευγάρια που κάνουν θρησκευτικό γάμο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αίσθηση προκαλεί στην Ιταλία η πρόταση του κόμματος Lega για οικονομική βοήθεια σε ζευγάρια που θα τελέσουν το Μυστήριο του εκκλησιαστικού γάμου, που δημοσιεύει η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με σχετικό της άρθρο, το Δεξιό κόμμα της Lega παρουσίασε στην Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων ένα ‘μπόνους γάμου’ ύψους έως και 20.000 ευρώ για όσους παντρεύονται στην εκκλησία. Το άρθρο υπογραμμίζει πως “η φόρμουλα που επιλέχθηκε είναι η έκπτωση του 20% των δαπανών ενός θρησκευτικού γάμου” και φαίνεται να μπορεί να συμπεριλαμβάνει τα πάντα, από το κομμωτήριο έως τις ενδυμασίες και τον φωτογράφο της τελετής του γάμου.
Μια πρόταση η οποία έρχεται υπό προϋποθέσεις, όπως το γεγονός πως το ζευγάρι θα πρέπει να αποτελείται από έναν άνδρα και μια γυναίκα – θέμα το οποίο αποτελεί ‘θεμέλιο’ για την Ιταλική Δεξιά – και ο γάμος θα πρέπει να τελεστεί ενώπιον ιερέα. Επίσης, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν την Ιταλική ιθαγένεια για τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ το συνολικό ετήσιο εισόδημα του ζεύγους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 23.000 ευρώ.

Τα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής ISTAT δείχνουν πράγματι μια μείωση των θρησκευτικών γάμων έναντι των πολιτικών. Η Ιταλική εφημερίδα, η οποία επικαλείται βουλευτές του κόμματος της Lega, μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού της Μελόνι, μεταδίδει πως “οι λόγοι που απομακρύνουν τα νεαρά ζευγάρια από την εκκλησία και τα οδηγούν στο να σκέφτονται μόνο και αποκλειστικά τον πολιτικό γάμο είναι κυρίως οικονομικής φύσης”.

Η πρόταση του κρατικού οικονομικού κινήτρου φέρει διάφορες βουλευτικές υπογραφές, και η είδηση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ηγέτη του κόμματος Δράση του Τρίτου Πόλου, ο οποίος σε tweet σχολίασε πως “πέρα από την πιθανή αντισυνταγματικότητα (του μέτρου), επιβεβαιώνεται ότι η Lega του Σαλβίνι είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου”.

Αξιοσημείωτο και το σχόλιο του επώνυμου δημοσιογράφου Ενρίκο Μεντάνα (“αν γίνονται λιγότεροι εκκλησιαστικοί γάμοι στην Ιταλία, αυτό δεν οφείλεται φυσικά σε οικονομικούς λόγους. Ο κατήφορος ακολουθεί την ίδια πορεία με την κρίση των επαγγελμάτων και συμβαδίζει με την προοδευτική εκκοσμίκευση της κοινωνίας και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με νόμο και με έξοδα των φορολογουμένων”).

Η ίδια η La Repubblica τονίζει πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πολύ δαπανηρό για τα ιταλικά δημόσια ταμεία, με μια εκτίμηση εξόδων στα 716 εκατομμύρια ευρώ, ένα τεράστιο ποσό εις βάρους θρησκευόμενων φορολογουμένων και μη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More