Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Στις 25 και 26 Ιανουαρίου απεργία των πρατηρίων καυσίμων κατά της συμπεριφοράς της Κυβέρνησης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των ανατιμήσεων των καυσίμων κίνησης στην Ιταλία, το οποίο
ενδέχεται να αποτελέσει ένα πρώτο εγχώριο εμπόδιο της Κυβέρνησης Μελόνι.

Ύστερα από την απόφαση της Κυβέρνησης να υποχρεώσει την επίδειξη της μεσαίας τιμής των καυσίμων δίπλα σε αυτή των εκάστοτε πρατηρίων, τρεις ενώσεις πρατηριούχων – Faib-Confesercenti, Fegica και Figisc-Confcommercio – ανακοίνωσαν μια απεργία από τις 7μμ της 24ης Ιανουαρίου 2023 έως τις 7πμ της 27ης Ιανουαρίου 2023.

Δριμύ κατηγορώ κατά του κύματος λάσπης, ανεύθυνες πολιτικές ενέργειες πρωτοφανούς βαρύτητας”

Η οργή των ενώσεων διαφαίνεται από το κοινό ανακοινωθέν τους. “Η Κυβέρνηση αυξάνει την τιμή των καυσίμων και μεταθέτει την ευθύνη στους Διαχειριστές, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες ύβρεων και απρεπών λόγων από τους οργισμένους αυτοκινητιστές. Μια επαίσχυντη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης έχει ξεκινήσει εναντίον της κατηγορίας. Ως εκ τούτου, έχoυν κηρυχθεί κινητοποιήσεις σε όλο το δίκτυο και απεργία κατά της συμπεριφοράς της Κυβέρνησης” τονίζει το ανακοινωθέν.

Οι ενώσεις μιλούν επίσης περί “κύμα λάσπης εναντίον μιας κατηγορίας έντιμων εργαζομένων” που προσπαθούν “να αποκαταστήσουν την αλήθεια” και ανακοινώνουν μάλιστα πως θα μεταφέρουν τη διαμαρτυρία στο Montecitorio, την πλατεία της Κάτω Βουλής στη Ρώμη.

Δριμύ το κατηγορώ κατά της Κυβέρνησης στο ανακοινωθέν: “η εντύπωση της κατηγορίας από αυτή την υπόθεση είναι αυτή ενός εκτελεστικού οργάνου που αναζητά πόρους για να καλύψει τις πολιτικές του ευθύνες, χωρίς καν να έχει το θάρρος να τοποθετηθεί για τις επιλογές που έκανε” και κάνουν λόγο για “ανεύθυνες πολιτικές ενέργειες πρωτοφανούς βαρύτητας εναντίον μιας ολόκληρης κατηγορίας έντιμων οικονομικών φορέων που βασίζουν τη δραστηριότητά τους σε ένα σταθερό περιθώριο 3 λεπτών ανά λίτρο μικτού κέρδους, εξασφαλίζοντας στο κράτος, με δικό τους κίνδυνο, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις της ζωής τους, έσοδα περίπου 40 δισεκατομμυρίων ετησίως”.

“Δικαίωμά τους να απεργούν” – Στις 13/01 η Κυβέρνηση θα συναντήσει τα σωματεία των πρατηριούχων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας, Τζιλμπέρτο Πικέτο, σχολίασε πως η απεργία των εργαζομένων στα πρατήρια καυσίμων αποτελεί “νόμιμο δικαίωμά τους”, ενώ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τζιοβανμπατίστα Φατσολάρι, τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA πως “όλα τα μέτρα έχουν στόχο να βάλουν φρένο σε όσους ασκούν κερδοσκοπικά φαινόμενα, τα σκεφτήκαμε ώστε να προστατεύουν τους πρατηριούχους”.

Παρόλες τις αντιδράσεις, η Κυβέρνηση δεν χάνει χρόνο και ανακοινώνει πως ήδη αύριο θα συναντηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδους “για να ακούσει τις θέσεις τους και να τις συγκρίνει με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει και έχει λάβει η κυβέρνηση”. Προφανώς σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής ώστε να αποτραπεί μια απεργία σε όλη την επικράτεια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More