Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ι. Κασουλίδης: «Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι όλα γίνονται γιατί ο Ερντογάν δεν μπορεί να παίξει το χαρτί της οικονομίας για την Τουρκία»

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Η ένταση που θέλει τεχνηέντως να δημιουργήσει ο κ. Ερντογάν στο Αιγαίο αναπόφευκτα θα επηρεάσει. Η Κύπρος είναι πιθανόν να επηρεαστεί ως αποτέλεσμα των αναθεωρητικών δράσεων που θα ήθελε να κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου, ο κος Κασουλίδης αναφέρεται στις ενέργειες της Τουρκίας, στον συντονισμό Κύπρου-Ελλάδας στα εθνικά ζητήματα, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σημειώνει ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βρίσκονται στο τραπέζι. Σχολιάζει, δε, και το νέο πρωτόκολλο και την συνεργασία της Αγκυρας με το ψευδοκράτος.

«Ισοδυναμεί με βήματα προς την προσάρτηση. Το γεγονός ότι το αεροδρόμιο της Τύμπου έχει κηρυχθεί ως εσωτερικό αεροδρόμιο της Τουρκίας αυτό υποδηλοί και πολλά άλλα. Η λαβή της Τουρκίας επί των Τ/κ ξεκινά και γίνεται ανυπόφορη. Ξέρω όμως πολύ καλά τί σκέφτεται μεγάλη μερίδα των Τ/κ, πώς έβλεπε τα ΜΟΕ και πώς θα ήθελαν να τα δούν στο μέλλον. Γι αυτό κι εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις δικές μας ενέργειες».

Και διευκρινίζει: «Κάναμε μια πρόταση για τα ΜΟΕ. Δεν πρέπει να δείχνουμε ότι τρέχουμε να τα αποσύρουμε, διότι τα αρνήθηκε η τουρκική πλευρά. Δεν τα αποσύραμε, είναι στο τραπέζι, έτοιμα να ξανάρθουν στην επιφάνεια την ώρα που θα βρεθούν θετικοί οιωνοί για συζήτηση».

Σε ό,τι αφορά τον συντονισμό με την κυβέρνηση της Ελλάδας, ο κος Κασουλίδης επισημαίνει: «Πάντα είμαστε σε επαφή με την Αθήνα και πάντα γίνονται συζητήσεις και συντονισμοί και ενέργειες. Εμείς στηρίζουμε την Ελλάδα και τις θέσεις της σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και όχι μόνο φραστικά αλλά στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι όλα αυτά γίνονται γιατί ο Ερντογάν δεν μπορεί να παίξει το χαρτί της οικονομίας για την Τουρκία. Γιατί ο τουρκικός λαός υποφέρει από τις πολιτικές του και τις πρωτόγνωρες λύσεις που δίνει σε ό,τι αφορά την οικονομία της Τουρκίας και προσπαθεί με την εθνικιστική πολιτική να κερδίσει έδαφος σε ψήφους από εκεί που χάνει στην οικονομία».

Στο ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ δηλώνει πως η ασφάλεια της Κύπρου δεν καλύπτεται αν ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, διότι η χώρα από την οποία προέρχεται η απειλή είναι μέρος του ΝΑΤΟ, ενώ, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν ότι η Κύπρος δεν πρέπει να εκδηλώσει τέτοια επιθυμία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε περίπτωση, εάν οι περιστάσεις διευκολύνουν κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος, τέλος, στην στάση της διεθνούς κοινότητας στα τεκταινόμενα, ο κος Κασουλίδης τονίζει πως από εδώ και μπρος θα πρέπει η προσοχή της διεθνούς κοινότητας να στραφεί προς αυτές τις κινήσεις αναθεωρητισμού απειλων και αδιαλλαξίας, η οποία προέρχεται από την τουρκική πλευρά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More