Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλύτερη η εικόνα στα μέτωπα της Αχαΐας – Αντιπεριφερειάρχης: «Ύποπτα τα αίτια της φωτιάς»

Βελτιωμένη η εικόνα σήμερα στα πύρινα μέτωπα της Αχαΐας. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη δεν απειλούνται χωριά και οι κάτοικοι έχουν γυρίσει στα σπίτια τους. Τα χθεσινά δυνατά μέτωπα έχουν ελεγχθεί και τώρα φλόγες υπάρχουν σε δύσβατο μέρος από Χαραυγή προς Πόρτες. Επιχειρούν ήδη εναέρια μέσα και ενεργούν και πεζοπόρα τμήματα. Κοιτάμε να ελέγξουμε τις αναζωπυρώσεις για να τελειώνουμε με τη φωτιά» είπε στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Μπονάνος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και πρόσθεσε πως οι ισχυρότατοι άνεμοι έχουν κοπάσει κάπως. Ερωτηθείς για τα πιθανά αίτια τα χαρακτήρισε «ύποπτα». Είπε πως σήμερα αναμένεται να ερευνήσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής για να διακριβωθεί τι έχει συμβεί.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν κοντά στις κοινότητες, Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα, Λάττα και άλλες γειτονικές περιοχές σε Αχαΐα και Ηλεία ώστε να μην απειληθούν σπίτια.

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όλους, όσοι βρίσκονται στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στα Δαλαμπουρέϊκα Ηλείας, να εκκενώσουν άμεσα, προς το Αγραπιδοχώρι, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στη #Κοτρωνά ή #Καραγιαννέικα #Ηλείας εκκενώστε τώρα προς #Αγραπιδοχώρι

Αν βρίσκεστε στη #Δαλαμπουρέικα #Ηλείας εκκενώστε τώρα προς #Αγραπιδοχώρι

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

https://t.co/162IAidIpY @pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) July 3, 2022

Και στη Λευκάδα, καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά σε δασική έκταση, πάνω από το Πόρτο Κατσίκι.

Στη Χαλκίδα, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκη του ΟΣΕ, μετά την Παλιά Γέφυρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου για 4/7

Πολύ υψηλός κίνδυνος 4⃣ σε

#Αττική #Κύθηρα #Βοιωτία #Κορινθία #Αργολίδα #Λακωνία νησιά ανατ. #Αιγαίο

περιοχές #Εύβοια #Φθιώτιδα #Αχαΐα #Ηλεία #Μεσσηνία #Αρκαδία

Υψηλός κίνδυνος 3⃣ σε πολλές περιοχές

https://t.co/UcUk400yPY pic.twitter.com/DKKvPqXqxL

— Civil Protection GR (@GSCP_GR) July 3, 2022

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More