Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κιλκίς: Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό οι αγρότες για το μάζεμα της φετινής γενναιόδωρης σοδειάς

Οι αγρότες του Κιλκίς μιλούν για μία πολύ ικανοποιητική χρονιά, με την ελπίδα οι καιρικές συνθήκες να συνεχίσουν να τους ευνοούν και αυτό που φοβούνται είναι το χαλάζι. Υψηλής απόδοσης ήταν η φετινή καλλιέργεια των σιτηρών, αν και μεγάλο παραμένει το κόστος παραγωγής. Οι αλωνιστικές μηχανές στο Μικρό Δάσος έχουν πάρει φωτιά.

Οι παραγωγοί δημητριακών της περιοχής τρέχουν να προλάβουν τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να μαζέψουν τη σοδειά μιας καλλιεργητικής χρονιάς που υπήρξε γενναιόδωρη μαζί τους, σε απόδοση ανά στρέμμα. Σημαντικά υψηλότερες και οι τιμές που οι έμποροι αγοράζουν τα προϊόντα τους.

Ενδεικτικά, η φετινή απόδοση ανά στρέμμα στο κριθάρι κυμαίνεται από 400 έως 600 κιλά , όταν η περσινή  ήταν 300 με 350, ενώ οι έμποροι φέτος αγοράζουν έως και 10 λεπτά ακριβότερα το κιλό.

Πολύ καλές αποδόσεις ανά στρέμμα που φθάνουν και τα 500 κιλά, έχουν και οι καλλιέργειες σκληρού σιταριού, με την  τιμή του φέτος να φθάνει τα 50 λεπτά το κιλό. (Κάρτα)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έλλειψη σε σιτηρά που έχει απορρυθμίσει την παγκόσμια αγορά μπορεί να ανέβασε τις τιμές χονδρικής, αύξησε όμως σημαντικά και το  κόστος παραγωγής που  φθάνει ακόμα και τα 110 ευρώ το στρέμμα.

Οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του κριθαριού επηρεάζουν την κτηνοτροφική παραγωγή,  του εξαγώγιμου σκληρού σιταριού, τις τιμές ζυμαρικών και του μαλακού, καθώς και την τιμή που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές στο ψωμί.

Σε μία μοναδική όσο και ιδιαίτερη καλλιεργητική χρονιά οι αγρότες του Κιλκίς εύχονται τώρα να προλάβουν να μαζέψουν τη σοδειά τους που απειλείται από τις μπόρες των τελευταίων ημερών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΟΓΛΟΥ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More