Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής επισκέφθηκε τις παιδικές δομές της Μαγνησίας

Κοινό κλιμάκιο του Τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής (Πρόνοιας) του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας και της Τοπικής Οργάνωσης Βόλου επισκέφτηκαν χθες και σήμερα παιδικές δομές.

Συγκεκριμένα πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της “Άρσις” και στο Ορφανοτροφείο Βόλου.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τους αν. Γραμματείς του Τομέα Πρόνοιας κ.κ. Χρυσοβαλάντη Παπαθανασίου και Σούλα Βακουφτσή, τον Γραμματέα της ΝΕ Πολίτη Νικόλαο, το μέλος της ΚΠΕ Τσιμπανάκο Δημήτρη, τη Γραμματέα της ΤΟ Βόλου Γίτση Μαρία, καθώς και τα μέλη της ΤΟ Βόλου Καράτσαλο Γιάννη, Πρίγκο Ιωάννη και Κρανιά Σωτήρη.

Στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνομίλησαν χθες με τη διευθύντρια κ. Δήμητρα Φάσσα, με την κοινωνική λειτουργό κ. Ευθυμία Μούτου και με άλλα μέλη του προσωπικού και κατέγραψαν τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τα αιτήματα. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που λειτουργεί η Κοινωνική Οργάνωση Νέων “Άρσις” στη Μακρινίτσα. Το κλιμάκιο υποδέχτηκαν οι κ.κ. Κραβαρίτη και Φιλιππίδου, οι οποίες ξενάγησαν τους επισκέπτες στους χώρους της δομής. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία καταγράφτηκαν οι δυσλειτουργίες του συστήματος προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σήμερα το πρωί το κοινό κλιμάκιο επισκέφτηκε το Ορφανοτροφείο Βόλου, όπου προσέφερε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και συζήτησε για αρκετή ώρα με τον πρόεδρο του ιδρύματος κ. Θεοδώρου για θέματα που άπτονται της παιδικής ευαλωτότητας και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, καθώς και του ρόλου των φορέων παιδικής προστασίας στην εποχή της αποϊδρυματοποίησης.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, τα μέλη του κλιμακίου έκαναν λόγο για αδυναμία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη να προστατεύσει και να ενδυναμώσει τα πιο ευάλωτα από τα παιδιά, όπως είναι οι ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον, το οποίο έχει κριθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ως ακατάλληλο.

Παράλληλα, επέκριναν τη μεταφορά της αρμοδιότητας των σωφρονιστικών καταστημάτων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και της αρμοδιότητας των ασυνόδευτων ανηλίκων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ένα Υπουργείο στο άλλο προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε νέα, επιπρόσθετα προβλήματα, αντί να αντιμετωπίσει άμεσα τις επείγουσες προκλήσεις. Τέλος, καταλόγισαν στην αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου σημαντικές καθυστερήσεις, ολέθρια λάθη και εμμονικές συμπεριφορές στα θέματα της παιδικής προστασίας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν την αποτυχία της στο θέμα της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων που οδήγησε στην αφαίρεση της αρμοδιότητας από το χαρτοφυλάκιο της.

Τέλος, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισαν οτι: “Είναι ανάγκη για επανεξέταση των πολιτικών που αφορούν παιδιά τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο και χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό κοινωνικής ευαλωτότητας. Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική και (επαν)ίδρυση των δομών και των υπηρεσιών. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται ότι η παιδική προστασία θα αποτελέσει την κορωνίδα της κοινωνικής πολιτικής την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Μιλάμε για τα παιδιά, για το μέλλον της Ελλάδας, για την ελπίδα αυτού του κόσμου.”

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More