Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοζάνη: Έργα διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας στο κάμπο Σαρι γκιόλ ζητούν οι αγρότες (video)

Αποστραγγιστικά έργα , καθαρισμός και διάνοιξη καναλιών, αγροτική οδοποιία, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα  για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές στον παραγωγικό κάμπο του Σαρι γκιόλ ( κίτρινη λίμνη), που η ζημιά στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες.

Όπως δηλώνουν οι αγρότες της περιοχής Μπουτζακίων Μαυροδεντριου, Δρεπάνου Ποντοκώμης, από το 1954 που αποξηράθηκε η λίμνη και αποδόθηκαν τα κτήματα στους κατοίκων των περιοχών αυτών, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση.

Οι καλλιέργειες παραμένουν για 4η μέρα πλημμυρισμένα και αγρότες με φτυάρια μηχανήματα, άροτρα ακόμα και με τα χέρια προσπαθούν να ανοίξουν διόδους για την αποστράγγιση των αγροτεμαχίων τους για να σώσουν ότι σώνεται.

Οι αγρότες σε απόγνωση ζητούν την βοήθεια της πολιτείας, καθώς λίγες μέρες πριν την συγκομιδή των προϊόντων τους η καταστροφή είναι καθολική σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί, σε μια χρόνια που φαινόταν παραγωγικά ήταν μια από τις καλύτερες καθώς και οι τιμές πώλησης θα ήταν αρκετά υψηλές.

Ωστόσο η αγωνία παραμένει για το ύψος των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ καθώς η τιμή με βάση τις προηγούμενες χρονιές ήταν εξαιρετικά χαμηλή και δεν μπορεί να καλύψει ούτε το 1/3 των εξόδων που έγιναν.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στους παραγωγούς που επλήγησαν από την κακοκαιρία και τα έντονα φαινόμενα από την χαλαζόπτωση και τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και τις καταστροφές που έγιναν στις περιοχές, των ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, συμφωνήθηκε, σε επικοινωνία που είχαν με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο να γίνουν άμεσα προσλήψεις γεωπόνων για να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους αγρότες από τις χαλαζοπτώσεις αλλά και τις πλημμύρες.

Εν τω μεταξύ συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια με τις υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων και την Πολιτική Προστασία ώστε να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις σε ρέματα, κανάλια και δρόμους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More