Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοζάνη: Ελλιπής η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης – Αναγκαία η λειτουργία και της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

 Δύσκολος αναμένεται ο χειμώνας για τους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης, καθώς όπως φαίνεται δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αυξημένης ζήτησης η λειτουργία μόνο μίας μονάδας, του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όταν χρειάζονται τουλάχιστον δυο για να καλυφθεί το θερμικό φορτίο που απαιτείται.

 

Ογδόντα μεγαβατώρες απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, ενώ η παροχή αυτήν την χρονική στιγμή είναι μόλις 40, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα να θερμανθούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια.

 Από την άλλη μεριά, η χρήση του πετρελαίου είναι απαγορευτική, λόγω του υψηλού κόστους, καθώς οι ποσότητες που απαιτούνται για τους λέβητες είναι μεγάλες και θα υπάρξει δυσκολία να πληρωθεί από την Δημοτική επιχείρηση.
Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η ΔΕΥΑΚ ενημερώνει τους καταναλωτές για το ενδεχόμενο αστάθειας στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης, αλλά και για μη επάρκεια στην παροχή θερμικής ισχύος, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που η ζήτηση θα είναι αυξημένη. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι η επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει το έλλειμμα  θερμικού φορτίου, με την χρήση του λεβητοστασίου αιχμής, δηλαδή με πετρέλαιο.
 Ζητά μάλιστα από τους καταναλωτές να μειώσουν τον θερμοστάτη σταθερά στους 19 με 21 βαθμούς σε ώρες αιχμής,  ενώ σε ό,τι αφορά τα Δημόσια κτίρια, ζητά από τους υπευθύνους τις ώρες, που δεν λειτουργούν να κλείνουν τους θερμοστάτες για να γίνεται και εκεί εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Κυτίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ζήτησε την κατανόηση των καταναλωτών και  επέρριψε  ευθύνες  στον ΑΔΜΗΕ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ έκανε λόγο για αθέτηση της συμφωνίας και των υποχρεώσεων της ΔΕΗ ΑΕ σε ό,τι αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της τηλεθέρμανης με προαπαιτούμενο την λειτουργία των 2 μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Επεσήμανε ακόμα πως παρ΄ ότι υπήρξε εξαγγελία για αύξηση της χρήσης λιγνίτη,   παραμένει μειωμένη η συμμετοχή του  στο ενεργειακό μείγμα, με ποσοστό μόλις 7% το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Κυτίδης υπογράμμισε, πως με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης θα είναι ελλιπής και πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, αν η θερμοκρασία πέσει κι άλλο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την περσινή χρονιά στην διάρκεια του χειμώνα για την χρήση πετρελαίου δαπανήθηκαν περισσότερα από 3εκατ. ευρώ, καθώς για το γέμισμα των 4 λεβήτων χρειάζονται 4 κυβικά πετρελαίου την ώρα.

Το πετρέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενισχύοντας το σύστημα της τηλεθέρμανσης, αλλά  όχι μόνιμα, καταλήγει ο κ. Κυτίδης, καθώς θα επιφέρει υπερτριπλασιασμό στην τιμή μονάδας για τον καταναλωτή, που σήμερα πληρώνει 40 ευρώ.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More