Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κολομβία: Πρώτη φορά πρόεδρος από την αριστερά

Ο πρώτος πολιτικός της αριστεράς που θα καταλάβει το αξίωμα του πρόεδρου στην Κολομβία είναι ο Γουστάβο Πέτρο.

Το ιστορικό, για τη χώρα, αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής  20/6, οδήγησε τον αντιπολιτευόμενο Γουστάβο με 50,45% στην προεδρία έναντι 47,30% του αντιπάλου του, του εκκεντρικού εκατομμυριούχου Ροδόλφο Ερνάντες, κατά τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας, με το 99,95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

Τον αριστερό πρόεδρο, 62 ετών, που θέλει να “αλλάξει” τη χώρα που βρίσκεται σε κρίση, ψήφισαν 11,2 εκατ. πολίτες και εκλέγεται με διαφορά 700.000 ψήφων απο τον αντίπαλο του που στον πρωτο γύρο έβγαλε εκτός μάχης τον υποψήφιο της δεξιάς.

Ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι τηλεφώνησε στον νικητή για να «τον συγχαρεί». Θα «συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουμε μια αρμονική, θεσμική και διαφανή μεταβίβαση» της εξουσίας, πρόσθεσε ο κ. Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την 7η Αυγούστου.

Η αντιπρόεδρος που εξελέγη είναι η δεύτερη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Πρόκειται για την αφροκολομβιανή Φράντσα Μάρκες, 40 ετών, φτωχή χωρική, από μικρή ηλικία ακτιβίστρια εναντίον των μεταλλείων χρυσού, πιστώνεται πως διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην εκστρατεία.

Την ήττα του αναγνώρισε και ο κ. Ερνάντες σε βίντεο από το σπίτι του που μεταφορτώθηκε απευθείας από την ομάδα του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η προεκλογική εκστρατεία έγινε εν μέσω εντάσεων, κατηγοριών και ύβρεων με χτυπήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κάτω απο τη μέση ενώ οι δημοσκοπήσεις έφεραν τους δύο αντιπάλους να δίνουν αμφίρροπη μάχη.

Η υπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα ήταν υπερβολικά αμφίρροπο είχε εγείρει ανησυχίες τις τελευταίες ημέρες, με την παράταξη του κ. Πέτρο να εκφράζει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διαδικασίας και ειδικά το λογισμικό καταμέτρησης.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με φόντο τη βαθιά κρίση στη χώρα μετά την πανδημία, την παραλυτική οικονομική ύφεση, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κατεστάλησαν ανελέητα, τη νέα κλιμάκωση της βίας των ένοπλων οργανώσεων που δρουν στις επαρχίες και συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη τον αριστερό γερουσιαστή Γουστάβο Πέτρο, που έχει δεσμευτεί να φέρει βαθιά κοινωνική και οικονομική αλλαγή, για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στην Κολομβία.

«Αδημονούμε να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέτρο για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση ΗΠΑ-Κολομβίας και να οδηγήσουμε τα έθνη μας προς ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέπτυξε αποστολή παρατηρητών στη χώρα, συνεχάρη τον κ. Πέτρο και την κυρία Μάρκες για τη νίκη τους και αυτή την «εναλλαγή που αποτελεί μέρος της δημοκρατίας», όπως το έθεσε ο πρεσβευτής της Ζιλ Μπερτράν.

Ο κ. Πέτρο εξαγγέλλει ισχυρότερο κράτος, περισσότερους φόρους για τους πλουσιότερους, γρηγορότερη ενεργειακή μετάβαση.

Καλείται να κυβερνήσει με την ισχύ στο κοινοβούλιο κατακερματισμένη, καθώς η παράταξή του, η «Ιστορική Συμμαχία» (Pacto Histórico por Colombia, PHxC), είναι πρώτη δύναμη μεν, αλλά με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους να διατηρούν ισχυρή παρουσία. Έχει επίσης να ξεπεράσεις τις έντονες επιφυλάξεις στους κύκλους του στρατού και να αντιμετωπίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Ωστόσο, «μεγάλο μέρος της χώρας» τον φοβάται εξαιτίας του παρελθόντος του στην άκρα αριστερά –ήταν αντάρτης του ακροαριστερού Κινήματος της 19ης Απριλίου (Movimiento 19 de Abril, M-19) και είχε βασανιστεί από τις αρχές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More