Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Στα καφενεία της επαρχίας οι συνήθειες αλλάζουν

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στηρίζουν τα καφενεία της επαρχίας. Πόλεις, όπως η Κομοτηνή και η Ξάνθη που «χάνουν» την πελατεία τους το καλοκαίρι, λόγω φυγής των φοιτητών τους, στηρίζονται για τρεις τουλάχιστον μήνες σε πελάτες που άλλαξαν συνήθειες λόγω covid, αλλά κυρίως και λόγω αυξημένων άλλων εξόδων. Ακόμη και αυτές τις αγαπημένες συνήθειες που τους συντροφεύουν χρόνια, όπως η έξοδος στο καφενείο.

Επαγγελματίας 35 χρόνια ο κος Γιώργος, ιδιοκτήτης cafe που όπως λέει πλήρωσε ακριβά την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό το προηγούμενο διάστημα. «Ήμασταν αυστηροί με τους ανεμβολίαστους και εκείνοι τώρα μας τιμώρησαν με την μη έλευσή τους», δηλώνει στο ertnews.gr και προσθέτει πως η Κομοτηνή το καλοκαίρι χωρίς τη φοιτητική κοινότητα και τους στρατιωτικούς «έχει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσής».

Παρατηρεί με την έμπειρη ματιά του τις συνήθειες των πελατών του να αλλάζουν: «Δεν έχουμε πια επαναλήψεις στις παραγγελίες τους» λέει και σημειώνει ότι οι καθημερινοί παλιά πελάτες του τώρα εμφανίζονται 2-3 φορές την εβδομάδα. «Μάλιστα κάποιοι από αυτούς στα 20 και 30 λεπτά αύξηση διατυπώνουν πρώτοι τα παράπονα τους, οπότε απορροφάμε χρόνια τις όποιες αυξήσεις», σημειώνει και κάνει λόγο για «κραδασμούς» που ποτέ δεν φτάνουν στον πελάτη, αλλά τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του γνωρίζουν πόσο δύσκολα τους «απορροφούν».

Το φετινό καλοκαίρι χωρίς τους περιορισμούς των μέτρων είναι διαφορετικό λένε οι άνθρωποι των cafe και έχουν περισσότερες ελπίδες για κάτι καλύτερο. Ωστόσο, οι βασικές υποχρεώσεις είναι εκεί και τους περιμένουν. Οι ίδιοι στέκονται με προβληματισμό στους λογαριασμούς ρεύματος, στην επιστροφή του 50% της επιστρεπτέας ενίσχυσης (υποχρέωση που ξεκινά η υλοποίησή της με δόσεις) και στην αύξηση της τιμής των υλικών που χρησιμοποιούν.
Μπορεί ένα από τα μυστικά της δουλειάς τους να είναι: «Σέρβιρε γρήγορα και άσε τον πελάτη να μιλά», τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, κοντοστέκονται και οι ίδιοι στις παρέες των γνωστών θαμώνων στις επιχειρήσεις τους και μεταξύ των παραγγελιών των πελατών και των σχολίων τους προσθέτουν και τις δικές τους κουβέντες, άλλοτε για τις δυσκολίες που αφέθηκαν πίσω και άλλοτε για το χειμώνα που όσο πλησιάζει ημερολογιακά, τόσο πιο συχνά ακούνε τους ειδικούς ότι θα είναι δύσκολος και «κουμπώνονται», παρά τη ζέστη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More