Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Τα κινέζικα προϊόντα “ψαλιδίζουν” το ταμείο των μικροπωλητών στις λαϊκές

Τα προϊόντα της Κίνας νικούν αυτά της λαϊκής. Αυτό συμπεραίνουν τον τελευταίο καιρό μικροπωλητές και μικρο-πωλήτριες που ασχολούνται με τις πωλήσεις ειδών ένδυσης, αλλά και προϊόντων για το σπίτι.

«Οι καταναλωτές αναζητούν το φθηνό, όπου το βρίσκουν εκεί στέκονται » δήλωσαν σήμερα, 26-11-2022 στο www.ertnews.gr πωλητές στην Λαϊκή Αγορά της Κομοτηνής. Λίγο πριν τις τρεις το απόγευμα και η πραγμάτιά τους έμπαινε ξανά στα χάρτινα κιβώτια. «Πουλήσατε τη μισή;» ρωτήσαμε «η μισή για να πουληθεί τώρα χρειάζονται τρεις με τέσσερις καλές λαϊκές» απάντησαν και «έδειξαν» αμέσως το ταμείο:«Από 800 ευρώ πριν 15 χρόνια 350 σήμερα».

«Η κίνηση είναι μέτρια » σημείωσαν ξανά και στάθηκαν με προβληματισμό από τη μια στις αυξήσεις των προϊόντων που προμηθεύονται και μεταπωλούν και από την άλλη στην είσοδο και στην αγορά της Κομοτηνής φθηνών προϊόντων από την Κίνα.

«Πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα από 10 έως 30% »ανέφεραν και σημείωσαν από την άλλη ότι η κατανάλωσή και τα έσοδά τους έχουν μειωθεί στο μισό. Το τελευταίο διάστημα, όπως λένε, τη «χαριστική βολή» έδωσε στο ταμείο τους ο «εισαγόμενος ανταγωνισμός», «τα κινέζικα προϊόντα», εξηγούν «πωλούνται φθηνότερα και έχουν κατακλύσει την αγορά της Θράκης».

Όπως υποστηρίζουν «άτομα όλων των ηλικιών, κυρίως, όμως, οι πιο νέοι ψάχνουν τα φθηνά και δεν τα βρίσκουν μόνο μια φορά την εβδομάδα στην λαϊκή, στους πάγκους μας, όπως παλιά, αλλά κάθε μέρα σε καταστήματα της πόλης» δήλωσε έμπειρη στο χώρο πωλήτρια. Είκοσι (20) χρόνια εκείνη, τριάντα πέντε (35) ο άνδρας της πίσω από τους πάγκους, πλούσια η εμπειρία τους κι, όμως, όπως υποστήριξαν «το μεροκάματο βγαίνει με μεγαλύτερη προσπάθεια και συμμετοχή σε περισσότερες λαϊκές».

Η προμήθεια γίνεται από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αγοράζουν 80 λεπτά πουλάνε το πολύ 1,20,αλλά, το κέρδος μειωμένο.

«Η κατανάλωση περιορισμένη, ο κόσμος φαίνεται ότι ούτε για το φθηνό δεν έχει λεφτά» παρατήρησαν ζητώντας από την πλευρά τους αυστηρότερους ελέγχους ώστε όσοι είναι νόμιμοι και καταβάλλουν κόστος γι αυτό να έχουν συμμετοχή τουλάχιστον στα εβδομαδιαία τους “ραντεβού” με το κοινό. «Άλλαξε η σύνθεσή τους; » ρωτήσαμε μικρο-πωλήτρια με είδη μπάνιου, κουζίνας κ.α.: «Παλιότερα βλέπαμε τις πιο οικονομικά ευάλωτες νοικοκυρές, τώρα και τις πιο ευκατάστατες» απάντησε σημειώνοντας,όμως, πως για όλες προτεραιότητα έχουν πρώτα τα τρόφιμα, μετά η πληρωμή των λογαριασμών και τέλος τα δικά τους προϊόντα κι εκείνο όταν είναι ανάγκη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More