Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κωνσταντινούπολη: Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ συναντώνται για την εξαγωγή σιτηρών

Με την επισιτιστική κρίση να απειλεί πλέον πολλά μέρη του πλανήτη, αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και την Ρωσία βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη όπου μαζί με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και εκπροσώπους του ΟΗΕ, θα προσπαθήσουν να βρουν κάποια λύση για να αρθεί ο αποκλεισμός μεγάλων ποσοτήτων σιτηρών που βρίσκονται σε Ουκρανικά λιμάνια, αποκλεισμένα από τους Ρώσους, ώστε να μεταφερθούν μέσω των Στενών του Βοσπόρου στις παγκόσμιες αγορές.

Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο την τελευταία φορά πάλι στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου, όταν η Άγκυρα που μιλά και με τις δυο εμπόλεμες πλευρές εγκαινίασε μια πρωτοβουλία επίλυσης της κρίσης χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ζελένσκι: Πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για να απελευθερωθούν τα ουκρανικά λιμάνια από τον ρωσικό αποκλεισμό

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις 14:00 κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων χωρίς δε να ανακοινωθεί ο τόπος της συνάντησης. Οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες. Η Ουκρανική πλευρά κατηγορεί τους Ρώσους ότι προσπαθούν να εξάγουν σιτηρά που έχουν κλέψει από του Ουκρανούς.

Ωστόσο ο Oυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δηλώνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα και όλα εξαρτώνται από τους Ρώσους. Οι Ρώσοι έχουν θέσει τους δικούς όρους να μπορούν να κάνουν έρευνα στα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά για να μη γίνεται λαθρεμπόριο όπλων. Αυτό δεν το δέχεται το Κiεβο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι επιφυλακτικός αν θα υπάρξει γρήγορο αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση. Υπάρχει ακόμη δρόμος», είπε

Για την Τουρκία είναι μια ευκαιρία να παίξει το ρόλο του κρίσιμου διαμεσολαβητή και να συμβάλει για μια συμφωνία για έναν ασφαλή τρόπο μεταφοράς των σιτηρών. Λέει ότι έχει 20 εμπορικά πλοία στην περιοχή που θα μπορούσαν να φορτωθούν γρήγορα και να σταλούν στις παγκόσμιες αγορές. Το Κίεβο ζητά να συνοδεύονται τα εμπορικά πλοία από τουρκικά πολεμικά για ασφάλεια από τις νάρκες στην περιοχή. Η Άγκυρα προτείνει η Κωνσταντινούπολη να γίνει κέντρο επικοινωνίας και παρακολούθησης της επιχείρησης.

ΟΗΕ: Η επισιτιστική κρίση μπορεί να ξεριζώσει παγκοσμίως ακόμα περισσότερους ανθρώπους

Η σημερινή τετραμερής συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη είναι μια ευκαιρία για να προβάλλει ο Ερντογάν τον ρόλο του ηγέτη που μιλά και με τις δυο πλευρές. Μάλιστα η σημερινή συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν ο Ερντογάν συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν στην Τεχεράνη (19 Ιουλίου) όπου θα μιλήσουν για τη Συρία αλλά, όπως λέγεται, και για την Ουκρανία.

Ανταπόκριση Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More