Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Φίλης στο Πρώτο: Αυτά είναι τα 4 σενάρια για τις περιοχές στις οποίες ενδέχεται να βγει το τουρκικό γεωτρύπανο (audio)

Υπάρχουν τέσσερα σενάρια για τις περιοχές όπου ενδέχεται να βγει για γεωτρήσεις του τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχμίντ Χαν, τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και αναπληρωτής Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, επισήμανε ότι το γεγονός πως η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από τον ίδιο τον Ερντογάν, δείχνει πόσο μεγάλη αξία έχει για την Τουρκία.

Το ένα σενάριο, το πιο απλό, είναι να βρεθεί το σκάφος σε τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά σε αυτή την περίπτωση «δεν θα χρειαζόταν να κάνει την ανακοίνωση ο ίδιος ο Ερντογάν», καθώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι η Κύπρος, η οποία «έχει το καλό για την Τουρκία πως ό,τι συμβάλει εκεί γίνεται ατιμωρητί, αλλά έχει το κακό ότι επειδή έχει ξαναγίνει, δεν πρόκειται να κάνει καμιά ουσιαστική διαφορά, ώστε να δικαιολογεί την ανακοίνωση από τον ίδιο τον Ερντογάν. Το τρίτο σενάριο είναι να βγει εκεί που έκανε έρευνες ο Ορούτς Ρέις το 2020, μεταξύ Κρήτης – Ρόδου –Καστελόριζου και «εκεί τα πράγματα σοβαρεύουν πάρα πολύ» για τη χώρα μας, καθώς θα πρόκειται για μια  επιθετική ενέργεια. Και το τελευταίο σενάριο, σε υλοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου, αλλά δεν μπορεί να πάει το γεωτρύπανο σε περιοχή που δεν έχει πάει σεισμογραφικό σκάφος.

«Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια έχει τα συν και τα πλην. Αλλά εάν ο  Ερντογάν θέλει να βάλει πολύ δύσκολα στην ελληνική κυβέρνηση, θα πάει στο τρίτο σενάριο», υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More