Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαμπρό μέλλον για τη δυναμική της νέας πολυπολιτισμικής μουσικής σκηνής του Κατάρ

Η επιρροή των Κατάρ Studios

Ο Matt Howe είναι Βρετανός ηχολήπτης με έδρα το Κατάρ, ο οποίος κέρδισε ένα Grammy το 1999 για τη δουλειά του στο άλμπουμ της Lauryn Hill με μεγάλες πωλήσεις και τεράστια επιρροή, Ο Matt προσελκύσθηκε από το Κατάρ επειδή λέει ότι τον ενδιέφερε και ήθελε να μάθει περισσότερα για τη μουσική της Μέσης Ανατολής.

«Το να έρθω εδώ ήταν καλό για μένα γιατί ήθελα να μάθω λίγο περισσότερα για τη μουσική της Μέσης Ανατολής, όπως το Khaleeji, είμαστε στην περιοχή του Κόλπου. Κάτι από το οποίο μπορώ να μάθω για τον εαυτό μου, ότι μπορώ, τότε ίσως όταν επιστρέψω σπίτι μπορώ να κάνω συστάσεις. Αυτή είναι μια βιομηχανία από στόμα σε στόμα και αν παίζετε τη μουσική σας  και μπορείτε να συνδεθείτε με άλλους, αυτό είναι πολύ καλό».

Ο Matt είναι ο επικεφαλής ηχολήπτης τεχνικός, στα Κατάρ Studios, που πρόκειται να γίνει ηγέτης στον οπτικοακουστικό τομέα στη Μέση Ανατολή και εδώ γράφτηκε το συναρπαστικό single, Hayya Hayya, (Better Together). Αλλά δεν τελειώνει εκεί το έργο τους, γιατί για πρώτη φορά το soundtrack του Μουντιάλ  θα περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, φέρνοντας κοντά διεθνείς καλλιτέχνες και ήχους, σύμφωνα με την παγκόσμια φύση του ίδιου του Παγκόσμιου Κυπέλου

Ο Mazen Murad, είναι διευθυντής μουσικής στα Κατάρ Studios.

«Ήταν πολύ ενδιαφέρον, φέρνοντας ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες να συνεργαστούν και αυτό τους αρέσει πολύ! Οι δυτικοί καλλιτέχνες ενθουσιάζονται από τους μουσικούς των κρουστών και τους τραγουδιστές του Κατάρ – και το αντίστροφο».

Ο Mazen περιγράφει τη διαφορά που έχουν κάνει αυτές οι εγκαταστάσεις.

«Έχουμε περισσότερους καλλιτέχνες, περισσότερους τραγουδιστές και περισσότερους μουσικούς γιατί μπορούν να βελτιώσουν την τέχνη τους έχοντας ένα τέτοιο μέρος, για ηχογράφηση και κυκλοφορία μουσικής. Αν δεν είχαν αυτό το μέρος, θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι να πάνε στην Ευρώπη ή κάτι τέτοιο. Οπότε πιστεύω ότι σίγουρα έκανε τεράστια διαφορά».

Τελετή έναρξης του Μουντιάλ

Με όλα όσα χρειάζεστε για μουσική, κινηματογράφο και τηλεόραση κάτω από μια στέγη, το πρώτο του είδους του στην περιοχή, τα Κατάρ Studios έχουν επίσης αναλάβει την παραγωγή των τελετών έναρξης και λήξης για το Κατάρ 2022.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Luca Bercovic, ο οποίος έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1984 με την επιτυχημένη κωμωδία τρόμου Ghoulies, είναι διευθυντής του κινηματογράφου στα Κατάρ Studios. Λέει ότι θέλει να κάνει την καλύτερη τελετή έναρξης που έχει δει ποτέ το Μουντιάλ.

Τότε δεν υπάρχει πίεση;

«Όχι, καμία πίεση! Νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω για όλους όταν λέω ότι έχουμε ένα πλήρες κίνητρο να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα και να το κάνουμε το καλύτερο. Πρόθεσή μας είναι να την κάνουμε την καλύτερη τελετή έναρξης που έχει δει ποτέ κανείς, καταλαβαίνετε τι εννοώ.  Οπότε θα το κάνουμε με αυτή τη στάση και νιώθουμε πολύ καλά γι’ αυτό».

Διεθνείς καλλιτέχνες κάνουν το σπίτι τους στη Ντόχα

Με τόσες πολλές διαφορετικές εθνικότητες να αποκαλούν πλέον το Κατάρ σπίτι τους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα Ντόχα αναπτύσσεται μια ποικιλόμορφη μουσική σκηνή. Ένας από αυτούς τους μουσικούς είναι ο Martin Farragher που ακούει στο όνομα Faraway Martin.

Με καταγωγή από την Ιρλανδία και έδρα τη Ντόχα, ο Martin παίζει τακτικά συναυλίες εδώ από το 2015. Την ημέρα του εργάζεται ως καθηγητής μουσικής, μια δουλειά που αγαπάει γιατί, όπως λέει, μπορεί εύκολα να ταυτιστεί με τους μαθητές του.

«Διδάσκω από τη 2η έως την 6η τάξη, οπότε μιλάμε για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Και περνάμε πολύ καλά. Συνήθιζα να διδάσκω μεγαλύτερα παιδιά, αλλά σίγουρα έχω περισσότερα κοινά με τους μικρότερους γιατί είμαι και εγώ λίγο παιδί».

Όταν όμως τα σχολεία είναι κλειστά, όπως τραγούδησε κάποτε ο Alice Cooper, ο Martin, συχνά συνοδευόμενος από τα μέλη του συγκροτήματος του, μπορεί να βρεθεί να παίζει σε μοναδικές τοποθεσίες σε όλη την πόλη.  Το οποίο, όπως περιγράφει ο Martin, έχει οδηγήσει σε μερικά πολύ ευχάριστα και εκπληκτικά πράγματα.

«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγο πανδημίας δεν υπήρχαν συναυλίες, δεν μας επιτρεπόταν να παίξουμε πουθενά. Αλλά εγώ και τα παιδιά αποφασίσαμε απλά να τραβήξουμε βίντεο σε διάφορα μέρη. Έτσι, ήμασταν σε σανίδες θαλάσσης στον ωκεανό, ήμασταν στη σπηλιά στη μέση της ερήμου και τα ανεβάζαμε στο tiktok και στο youtube και από εκεί και πέρα πήρε μορφή χιονοστιβάδας. Και τότε η Formula One επικοινώνησε μαζί μας και μας ζήτησε να παίξουμε στην κεντρική σκηνή το βράδυ του Σαββάτου και σχεδόν έπεσα από την καρέκλα όταν έλαβα το email. Ήταν καταπληκτικό, μια σπουδαία εμπειρία».

Ο Martin λέει ότι η πολυπολιτισμική φύση της Ντόχα του ταιριάζει πολύ.

«Στο συγκρότημά μου υπάρχουν δύο Ιρλανδοί, ένας Άγγλος, ένας Αμερικανός και ένας Κουβανός. Η μουσική σκηνή στο Κατάρ αλλάζει πάντα, επειδή οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Αυτό σε κρατάει σε εγρήγορση. Και είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να κάνεις φίλους και να μάθεις περισσότερα για διαφορετικά είδη μουσικής και διαφορετικούς πολιτισμούς».

Ο Sammany Hajo είναι άλλος ένας διεθνής καλλιτέχνης που έχει κάνει την Ντόχα σπίτι του, καθώς έφτασε εκεί πριν από 16 χρόνια. Ως μουσικός λέει ότι του αρέσει να συνδυάζει τις επιρροές της R&B και της χιπ χοπ με τη σουδανική του κληρονομιά.

«Απλά ήταν λογικό μόλις ανέπτυξα την αυτοπεποίθηση να πειραματιστώ με τη μουσική, ήταν λογικό να ενσωματώσω κατά κάποιο τρόπο σουδανικούς ρυθμούς και σουδανικές μελωδίες στη μουσική που μεγάλωσα ακούγοντας».

Ο Sammany έχει χρησιμοποιήσει τη μουσική του για να μιλήσει για πολιτικά ζητήματα και να ευαισθητοποιήσει για την Επανάσταση του Σουδάν.

«Είχα αρκετές συζητήσεις με ανθρώπους που ήταν στα χωράφια, στη διαμαρτυρία, και μου έλεγαν για τη σημασία της τέχνης και της επανάστασης. Πιστεύω λοιπόν ότι παίζει σημαντικό ρόλο και βοηθάει τους ανθρώπους που δεν είναι πολύ ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει στον κόσμο να δουν τα πράγματα με καλύτερο τρόπο».

Μετά από 16 χρόνια στη Ντόχα, ο Sammany είναι ενθουσιασμένος με τη δυναμική μουσική σκηνή που αναπτύσσεται εκεί.

«Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη μουσική. Άνθρωποι που είναι πραγματικά ταλαντούχοι. Και είχα την ευχαρίστηση, ξέρετε, να παίζω μουσική μαζί τους κάθε τόσο. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να έχουμε μια μεγάλη πλατφόρμα που θα συνδυάζει όλους τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες στο Κατάρ και ανυπομονώ γι’ αυτό».

Μπορεί η μουσική σκηνή της χώρας να βρίσκεται ακόμα σε σχετικά νηπιακή ηλικία, αλλά με το Παγκόσμιο Κύπελλο να είναι προ των πυλών, οι ευκαιρίες για τους ταλαντούχους μουσικούς εδώ φαίνονται καλύτερες και λαμπρότερες από ποτέ.

Πηγή: https://www.euronews.com/2022/09/21/bright-future-for-qatars-dynamic

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More