Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίκι Μάους: Ενδέχεται σύντομα να «φύγει» από την Disney – Λήγουν τα πνευματικά δικαιώματα

Το ενδεχόμενο η Disney να χάσει σύντομα τα αποκλειστικά δικαιώματα του Μίκι Μάους, εξαιτίας της αμερικανικής νομοθεσίας, είναι πλέον ορατό.

Συγκεκριμένα, ο γνωστότερος ίσως χαρακτήρας του Μίκι Μάους, σε δύο χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2024, θα εμπίπτει στον δημόσιο τομέα. Αυτό έρχεται 95 χρόνια μετά τη δημιουργία του την 1η Οκτωβρίου του 1928.

Όπως ορίζει η αμερικανική νομοθεσία, έπειτα από αυτό το χρονικό διάστημα λήγουν τα πνευματικά δικαιώματα για τα ανώνυμα ή ψευδώνυμα έργα.

Πάντως, η λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων δεν έρχεται χωρίς περιορισμούς, έκανε γνωστό ο Ντάνιελ Μαγιέντα, αναπληρωτής διευθυντής του Documentary Film Legal Clinic στη σχολή Νομικής του UCLA και δικηγόρος που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία του θεάματος.

«Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον χαρακτήρα του Μίκι Μάους όπως δημιουργήθηκε αρχικά, για να φτιάξεις τις δικές σου ιστορίες με αυτόν. Αλλά, αν το κάνεις με τρόπο που οι άνθρωποι θα σκεφτούν την Disney- κάτι σχετικά πιθανό επειδή επενδύουν σε αυτό τον χαρακτήρα για τόσο πολύ- τότε θεωρητικά η Disney θα μπορούσε να πει ότι παραβίασες τα πνευματικά δικαιώματά της», είπε σχετικά ο Μαγιέντα.

Πάντως, αν και η Disney θα χάσει τα πνευματικά δικαιώματα για αυτή την πρώτη εκδοχή του Μίκι Μάους, τα διατηρεί για όποιες μετέπειτα εκδοχές του αγαπημένου ποντικιού, μέχρι να φτάσουν στο όριο των 95 ετών, επισήμανε ο ίδιος.

Ο διάσημος Μίκι Μάους

Το διασημότερο ποντίκι στον κόσμο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ασπρόμαυρο «Steamboat Willie», το οποίο θεωρείται άκρως πρωτοποριακό, αφού οι κινήσεις στην οθόνη αντιστοιχούσαν στη μουσική και τα ηχητικά εφέ.

«Με τα χρόνια, ο Μίκι Μάους έχει περάσει αρκετές μεταμορφώσεις στην εμφάνιση και την προσωπικότητά του. Τα πρώτα χρόνια, ο σκανδαλιάρης και άτακτος Μίκι έμοιαζε περισσότερο με αρουραίο, έχοντας μακριά μυτερή μύτη, μαύρα μάτια, μικρό σώμα, μακριά και λεπτά πόδια και μακριά ουρά», τονίζει το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More