Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετωπική σύγκρουση κορυφής στη Βουλή – Αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης

Σε μάχη των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για όλους και το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να ζητά επίμονα να ορίσει ο πρωθυπουργός ημερομηνία εκλογών.

«Η κυβέρνηση την 1/1/23 θα καταργήσει την εισφορά για όλους, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις έπειτα από 12 χρόνια οι οποίες πλέον τίθενται σε τροχιά τακτικών και μονίμων αυξήσεων. Πρόκειται για ηχηρό διπλό μήνυμα ότι η ανάπτυξη ωφελεί όλους χωρίς να απειλείται η οικονομία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας γιατί όλες αφορούν τον πολίτη» υπογράμμισε στην αρχή της πρωτολογίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ είχε σημειώσει πως προκάλεσε τη σημερινή συζήτηση διότι αύριο συμπληρώνονται 3 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και είναι μία ευκαιρία απολογισμού και προγραμματισμού. 

Να ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με το χρόνο των εκλογών, κάλεσε από το βήμα της βουλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι είναι ο καιρός να σταματήσει να είναι παράγων πολιτικής αστάθειας και να «μαδά την μαργαρίτα», καλώντας τον να δώσει απαντήσεις. «Βάλτε τέλος και ξεκαθαρίστε αν θα κάνετε εκλογές τον Σεπτέμβριο, πάρτε θέση καθαρά έντιμα και δώστε δημοκρατική διέξοδο», είπε.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν όλα τα κόμματα.

Κριτική στην κυβέρνηση ότι “η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και οικοδομεί πελατειακό κράτος” άσκησε ο Μιχάλης Κατρίνης Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κατά την ομιλία του στη βουλή και πρότεινε αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από τα κέρδη και μείωσή της σε εργαζόμενους και μικρομεσαίους. “Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα με τους μη προνομιούχους” υπογράμμισε. Για τα εθνικά θέματα ήταν επικριτικός ότι “Δεν τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ”.

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Τι άλλο να πει κανείς, όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την κοινωνική πολιτική! Προκαλεί η κοροϊδία σας, να ονομάζετε “κοινωνική πολιτική”, τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού. Το ίδιο ισχύει και για ό,τι μπορεί να βαφτίσατε φιλεργατικό, όμως στην πραγματικότητα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρομαι και στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, και στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και σε άλλα, δήθεν “κοινωνικά”» ανέφερε στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η χώρα είναι στο μηδέν και απαιτείται Ελληνική Λύση» τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης. Κατηγόρησε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική.

Κοινωνική πολιτική που εξαθλιώνει τον λαό και ευνοεί τους ολιγάρχες, κατήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε ρήξη με τον λαό.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More