Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα αύξηση 11,6% στα οικοδομικά υλικά τον Νοέμβριο – ΤτΕ: Υποχωρούν οι προσδοκίες για την αγορά ακινήτων

Περαιτέρω αύξηση του κατασκευαστικού κόστους προοιωνίζονται οι τιμές των οικοδομικών υλικών, εξέλιξη η οποία εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική κτηματαγορά, η οποία ήδη βάλλεται από την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση και τα υψηλότερα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια.

Οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν τον περασμένο Νοέμβριο περαιτέρω άνοδο, της τάξης του 11,6%, καθώς, παρά τη μείωση στην ηλεκτρική ενέργεια, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών, «ωθούμενες» από το πετρέλαιο κίνησης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ανατιμήσεις υπήρξαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (28,4%), Τούβλα (27,2%), Παρκέτα (17,3%), Σίδηρο οπλισμού (16,3%), Ξυλεία οικοδομών (14,1%), Γκαραζόπορτες (13,8%), Αγωγούς χάλκινους (12,6%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (11,7%), Έτοιμο σκυρόδεμα (11,5%), Ντουλάπες ξύλινες (11%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (10,6%), Μαρμαρόπλακες (9,8%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (9,8%), Παράθυρα ξύλινα (9,1%), Πόρτες εσωτερικές (9%), Κουφώματα αλουμινίου (8,9%), Θερμαντικά σώματα (8,5%), Τσιμέντο (8,2%), Ανελκυστήρες (6%) και Σωλήνες χαλκού (4,6%). Μείωση τιμών υπήρξε μόνο στην Ηλεκτρική ενέργεια (5,3%).

Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 11,6% τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 7,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2022, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2021.

Ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές της κτηματαγοράς κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής η οποία υποβλήθηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, οι επιπτώσεις από τη σταδιακή αύξηση του κόστους των υλικών και της ενέργειας, την άνοδο των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις αποτυπώνονται ήδη στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και στην υποχώρηση των προσδοκιών για την πορεία της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας στη χώρα, αλλά και διεθνώς.

Το γεγονός ότι η αύξηση που καταγράφεται στις τιμές και τη ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών είναι συνυφασμένη με την άμεση ή έμμεση –μέσω του τουρισμού– εισροή ξένων κεφαλαίων στην αγορά καθιστά τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης ευάλωτη στη διεθνή συγκυρία και ειδικά στα ζητήματα επάρκειας και κόστους της ενέργειας».

Ακόμα σημειώνει:

*Η επίδραση της ανόδου του κόστους των υλικών και της ενέργειας έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται έντονα στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία μετά το πρώτο δίμηνο του 2022 υποχωρεί σημαντικά, μετά από ένα έτος ισχυρών και επιταχυνόμενων ρυθμών αύξησης. Το οκτάμηνο του 2022 η κατασκευαστική δραστηριότητα για επαγγελματικές χρήσεις (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής στο σύνολό της, αλλά και στις επιμέρους βασικές επαγγελματικές χρήσεις, με εξαίρεση την κατηγορία των ξενοδοχείων, η οποία διατήρησε θετικό πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί στον αριθμό νέων αδειών για την κατασκευή γραφείων (-8,0%) και καταστημάτων (-31,5%), ενώ υψηλοί είναι και οι ρυθμοί μείωσης σε όρους όγκου (-18,8% και -26,6% αντίστοιχα). Η οικοδομική δραστηριότητα στον τομέα των ξενοδοχείων παραμένει σε θετικά επίπεδα ως προς τον αριθμό των νέων αδειών (32,0%), αν και σε όρους όγκου σημειώνει υποχώρηση κατά 8,3%.

*Οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων, αν και παραμένουν θετικές για το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της, διαφαίνεται πλέον ότι είναι περισσότερο συγκρατημένες σε σχέση με την αρχή του έτους. Η συμπίεση των καθαρών αποδόσεων των επενδύσεων και των προσδοκώμενων υπεραξιών από τα ακίνητα, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και της αβεβαιότητας, εκτιμάται ότι σταδιακά οδηγεί, εκ νέου, μέρος των επενδυτών σε στάση αναμονής. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά ακινήτων, μετά από την υποτονική οικοδομική δραστηριότητα και την υποβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος επί μία δεκαετία και άνω, αναμένεται να διατηρήσει το αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.

*Στην αγορά κατοικιών, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να καταγράφουν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης μέχρι και το γ΄ τρίμηνο του 2022. Το εννεάμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων σε ονομαστικούς όρους ήταν αυξημένες κατά 10,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 6,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More