Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η δίκη του Νεϊμάρ και του πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα για μεγάλη φοροδιαφυγή

Ο Νεϊμάρ, ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, εμφανίστηκε την Δευτέρα στη Βαρκελώνη για τη δίκη στην οποία διερευνώνται οι συνθήκες γύρω από τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε το 2013, όταν ο Βραζιλιάνος μετακόμισε από τη Σάντος στη Μπαρτσελόνα.

Συνολικά οκτώ άτομα δικάζονται με την κατηγορία της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών, ο ίδιος ο Νεϊμάρ, ο πατέρας του, ο οποίος ήταν επίσης ατζέντης του από την αρχή της καριέρας του, δύο πρώην πρόεδροι της Μπαρτσελόνα, Sandro Rosell και Josep Maria Bartomeu, και ο πρώην πρόεδρος της Santos Odilio Rodrigues.

Οι Ισπανοί εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης 2 ετών για τον Νεϊμάρ και πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με την ισπανική νομοθεσία, οι ποινές φυλάκισης έως και 2 ετών για μη βίαια αδικήματα αναστέλλονται.

Οι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης 5 ετών για τον πρώην πρόεδρο του καταλανικού συλλόγου, κ. Rosell, και 8,4 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο για τον ίδιο και για τον σύλλογο πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο πρακτορείο DIS, το οποίο είχε μερίδιο 40% στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας πριν μετακομίσει ο Νεϊμάρ στην Ισπανία, έχασε πολλά χρήματα επειδή και οι δύο σύλλογοι απέκρυψαν την πραγματική αξία της συμφωνίας για τον βραζιλιάνο άσο. Σύμφωνα με το DIS, η πραγματική αξία της συμφωνίας ήταν 82 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ανακοινώθηκαν επίσημα μόνο περίπου 17 εκατ. ευρώ.

Το DIS ζήτησε αρχικά από τον ίδιο τον Νεϊμάρ να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών, πρόστιμο 149 εκατομμυρίων ευρώ και επίσης πρόστιμο 149 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα του επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ και δεν θα μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο για όσο διάστημα περιορίζεται η ελευθερία του (ακόμα κι αν το δικαστήριο αποφασίσει να του επιβάλει ποινή με αναστολή).

Το AP αναφέρει ότι η δίκη αναμένεται να διαρκέσει 7 ημέρες και ότι ο Νεϊμάρ θα πάρει θέση μάρτυρα την Παρασκευή, αν και μπορεί να ζητήσει αλλαγή. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν το δικαστήριο θα απαιτήσει από τον Βραζιλιάνο να παραμείνει στο δικαστήριο για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Ο Βραζιλιάνος δεν έχει προγραμματισμένα παιχνίδια Champions League με τον σύλλογο αυτή την εβδομάδα, αλλά το επόμενο παιχνίδι της PSG στο γαλλικό πρωτάθλημα είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More