Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολλανδία: Εργαζόμενοι στο ΥΠΕΞ αποκαλούνταν «πίθηκοι» – Ζήτησε συγγνώμη η κυβέρνηση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ζήτησε συγγνώμη, μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που το κατηγορούσε για «θεσμικό ρατσισμό» αφού υπάλληλοί του αποκαλούνταν «πίθηκοι» ή παραγκωνίζονταν λόγω του χρώματος του δέρματός τους.

Η ανεξάρτητη έρευνα, διενεργήθηκε με αφορμή το κίνημα Black Lives Matter και αποκάλυψε ότι έγχρωμοι υπάλληλοι του υπουργείου χαρακτηρίστηκαν κατ’ επανάληψη «πίθηκοι» ή «μποκίτο», από το όνομα ενός γορίλλα που δραπέτευσε από έναν ολλανδικό ζωολογικό κήπο το 2007. Άλλοι αποκαλούνταν «νέγροι» ή «Ζβάρτε Πιετ» («Μαύρος Πέτρος», ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο της λαϊκής παράδοσης των Κάτω Χωρών).

Ένας υπάλληλος αποκάλεσε τα αφρικανικά κράτη «χώρες πιθήκων», συνεχίζει το έγγραφο που συντάχθηκε με βάση συνεντεύξεις με 33 άτομα και ομάδες συζήτησης, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 47 υπάλληλοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα χαρακτήρισε «οδυνηρά και σοκαριστικά» τα συμπεράσματα της έρευνας. «Αυτά που βίωσαν ορισμένοι συνάδελφοι στο υπουργείο και στις (διπλωματικές) αποστολές σε όλον τον κόσμο είναι απαράδεκτα», έγραψε στο Twitter.

«Τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει θεσμικός ρατσισμός. Συμπεραίνουμε ότι αυτό συμβαίνει», τονίζεται στην έκθεση.

Η Ολλανδία προωθούσε εδώ και χρόνια εικόνα φιλελεύθερης και πολυπολιτισμικής κοινωνίας όμως τα τελευταία χρόνια επανεξετάζει την αποικιοκρατική ιστορία της και τον ρόλο της στο δουλεμπόριο. Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για το δουλεμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More