Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Η ΕΡΤ σε εκταφή από ομαδικό τάφο κοντά στη Μπούκα

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Χάρκοβο με τις απαγορευμένες πλέον από τις συνθήκες βόμβες διασποράς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι. Ο Οργανισμός λέει πως μιλά με αποδείξεις. Η ΕΡΤ καταθέτει τη δική της μαρτυρία. Από την αρχή του πολέμου, οι απεσταλμένοι της δημόσιας τηλεόρασης έχουν καταγράψει φρικαλεότητες στην Ιρπίν, τη Μπούκα, τη Μποροντιάνκα και άλλους οικισμούς γύρω από το Κίεβο.

Καταπέλτης είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για εγκλήματα πολέμου μετά από εκατοντάδες μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων στο Χάρκοβο. Κατηγορεί τη Ρωσία για την εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων με απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς.

«Βρήκαμε επτά περιπτώσεις χρήσης πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές του Χαρκόβου, ξέρετε, αυτές οι επιθέσεις ήταν απόλυτα καταστροφικές» δήλωσε ο σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ζαν-Μπατίστ Γκαλοπίν.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου, οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ κατέγραφαν εικόνες που σοκάρουν.

Η Ευτυχία Πενταράκη βρέθηκε στη ρημαγμένη Μπούκα, τρεις μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Δυστυχώς για ακόμη μία μέρα η εικόνα είναι ίδια. Άνθρωποι νεκροί, στη μέση του δρόμου, αν και έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια να μαζέψουν τους ανθρώπους από τους δρόμους, αλλά παραμένουν. Άνδρες, μεσήλικες, με ποδήλατα που έτυχε απλώς να περνάνε από αυτό το σημείο και δέχθηκαν πυρά από τους Ρώσους. Εικόνες σοκαρίστηκες, φρίκης, το 2022 να περπατάμε μέσα στα πτώματα» ανέφερε η Ευτυχία Πενταράκη.

«Κάποιοι», είπε. «έχουν τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη.. όπως μας είπαν οι συγγενείς τους με δάκρυα στα μάτια οι άνθρωποι αυτοί, αναγκάστηκαν να γονατίσουν και τους εκτέλεσαν».

Στην πολύπαθη Μπούκα η εκταφή νεκρών από τους ομαδικούς τάφους έγινε παρουσία εμπειρογνωμόνων που ερευνούν τόσο την ταυτότητα των θυμάτων όσο και των δραστών.

«Το δράμα δεν έχει τέλος στην πόλη Μπούκα. Συνεχίζεται η εκταφή πτωμάτων από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε μπροστά από τον ναό του αγίου Ανδρέα στο κέντρο των προαστίων του Κιέβου. Οι αρχές έχουν φέρει ερευνητές εγκλημάτων πολέμου ώστε να κάνουν αυτομάτως αυτοψία» ανέφερε η Αλεξία Καλαϊτζή.

«Κάνουμε την εκταφή (…) Προσπαθούμε να βρούμε όλους τους στρατιώτες που ήταν στη Μπούκα με τα ονόματά τους και για κάθε έγκλημα ψάχνουμε τον υπέυθυνο» είπε εμπειρογνώμονας στην Αλ. Καλαϊτζή.

Ανατριχιαστικές εικόνες με εκατοντάδες πτώματα αμάχων και σε άλλους μαζικούς τάφους κοντά στο Κίεβο κατέγραψε με την κάμερα της ΕΡΤ ο Γιώργος Σιδέρης.

«Οι αρχές ασφαλείας του Κιέβου μιλούν για εγκλήματα πολέμου που Θα φανούν από την ιατροδικαστική έκθεση με επιστημονικό τρόπο» ανέφερε ο Γιώργος Σιδέρης.

Πόνος, βία και καταστροφή μετά από έναν μήνα ρωσικής κατοχή στο χωριό Ντμίτροκα.

«Σκότωσαν πολλούς πολίτες εδώ. Έγιναν πολλές αγριότητες, δολοφονίες, βιασμοί» είπε Ουκρανός στρατιώτης στην Ευ.Πενταράκη.

Η Μόσχα αρνείται ότι τα στρατεύματά της βάζουν στο στόχαστρο αμάχους με την Ουκρανία να κάνει λόγο για περισσότερα από 12.000 εγκλήματα.

Νέα φρίκη στη Μπούκα – Εκταφή αμάχων από ομαδικό τάφο 

Στο Κίεβο βρίσκεται η Κάτια Αντωνιάδη. Με το συνεργείο της ΕΡΤ βρέθηκε τη Δευτέρα σε περιοχή κοντά στη Μπούκα, όπου έγινε εκταφή από ομαδικό τάφο, σε αναζήτηση αποδείξεων για εγκλήματα πολέμου.

Ο τάφος αποκαλύφθηκε στο δάσος Βορζέλ δύο και πλέον μήνες από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιφέρεια του Κιέβου.

Εντοπίστηκαν επτά σοροί ανδρών με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, που φέρουν σημάδια βασανισμού, πριν δολοφονηθούν με σφαίρα στο κεφάλι. Τα θύματα ήταν ηλικίας γύρω στα σαράντα, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές.

Μέχρι τώρα εκατοντάδες πτώματα ανθρώπων έχουν εντοπιστεί, όμως κάτοικοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους συνέχεια ξεθάβουν νεκρούς ανθρώπους. Την ίδια ώρα, υπάρχουν δεκάδες αναφορές για αγνοούμενους που όλοι ελπίζουν να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και να μην έχουν καταγραφεί.

Αποστολή της ΕΡΤ στην Ουκρανία: Κάτια Αντωνιάδη 

Πηγή: ΕΡΤ / Σόνια Φίλη

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More