Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία, οικονομία και μεταναστευτικό στην ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Παρών και ο Ζελένσκι

Ουκρανία, οικονομία, και μεταναστευτικό είναι οι τρεις βασικές πτυχές της ειδικής Συνεδρίασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπως ενημερώνει ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή πρόσκλησης του Προέδρου Μισέλ προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Στην επιστολή του αναφέρει ότι η συνάντηση θα έχει τρία κύρια θέματα: τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της ΕΕ και τη μεταναστευτική πολιτική.

Ως προς τη συζήτηση για την Ουκρανία, ο Σαρλ Μισέλ επισημάνει ότι “σε συνέχεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου, και στο πλαίσιο του βάναυσου πολέμου της Ρωσίας, που διήρκεσε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε όλες τις πτυχές της ακλόνητης υποστήριξής μας προς την Ουκρανία, και καλεί του ηγέτες να συζητήσουν ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη, που βασίζεται στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά και την πιθανή χρήση των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων ρωσικών οντοτήτων που έχουν παγώσει από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η συζήτηση για την Οικονομία αφορά στη στήριξη της ευρωπαϊκής  ανταγωνιστικότητας. Ο Σάρλ Μισέλ σημειώνει ότι: “από την ίδρυσή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευδοκιμήσει στην ενιαία αγορά και το άνοιγμα στο εμπόριο, διασφαλίζοντας την ευημερία στους πολίτες της και προβάλλοντας τις αξίες της παγκοσμίως. Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά, αυτή η εστίαση δεν έχει μετατοπιστεί. Καθώς οι παγκόσμιες αγορές γίνονται πιο ανταγωνιστικές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε μπροστά από την καμπύλη στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.  Θέλουμε να παραμείνουμε ηγέτες στην καινοτομία και στην ανάπτυξη τεχνολογιών net-zero, για παράδειγμα, και είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας κυριαρχία.  Μετά τη συζήτησή μας τον Δεκέμβριο και με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, θα ήθελα να παράσχουμε περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για να διατηρήσουμε τις οικονομίες μας πιο ευημερούσες και ανταγωνιστικές.  Αυτό συνεπάγεται την αντιμετώπιση του ρυθμιστικού και επενδυτικού μας περιβάλλοντος και τη συζήτηση του πού και του τρόπου παροχής βασικής χρηματοδότησης, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.  Η συζήτησή μας θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω εργασία σε αυτόν τον τομέα στις συναντήσεις μας τον Μάρτιο και τον Ιούνιο”.

Αργά το απόγευμα πρόκειται να γίνει η συζήτηση για την κατάσταση στο μεταναστευτικό, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επισημαίνει στην επιστολή του προς τους ηγέτες πως “η διαχείριση της μετανάστευσης είναι μια από τις καθοριστικές κοινές προκλήσεις μας τόσο τώρα όσο και, πιστεύω, στα επόμενα χρόνια. Αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο αριθμό παράτυπων διελεύσεων των συνόρων στις περισσότερες διαδρομές και τις εσωτερικές μετακινήσεις εντός της Ένωσης, πρέπει να βρούμε από κοινού μια βιώσιμη, υπεύθυνη και ανθρώπινη λύση. Προτείνω να επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, να ενισχύσουμε την εξωτερική μας δράση, να βελτιώσουμε τις επιστροφές και τις επανεισδοχές, τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου”.

 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 11:00 ώρα Ελλάδας, το πρωί της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, με αρχικό στόχο οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα ή χαράματα της Παρασκευής.

Ενημέρωση τελευταίας στιγμής λόγω Ζελένσκι

Η επιστολή Μισέλ δόθηκε στη δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με ανάλογες ενημερώσεις στο παρελθόν. 

Το Συμβούλιο κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό την επίσκεψη του Βολοντιμίρ Ζελένσκι και την συνάντηση του με τους ευρωπαίους ηγέτες, παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που επίσης συνεδριάζει σε ολομέλεια στις Βρυξέλλες έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο ουκρανός πρόεδρος θα μιλήσει στις 10 το πρωί, ώρα Βρυξελλών, στα μέλη του. 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του εκτός Κιέβου, από την έναρξη του πολέμου και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το Λονδίνο και το Παρίσι, απ΄όπου θα αναμένεται στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης.

Συμπεράσματα για την Ουκρανία πριν την εμφάνιση Ζελένσκι

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι ηγέτες θα εκδώσουν Συμπεράσματα για την Ουκρανία πριν την ομιλία Ζελένσκι στο Συμβούλιο, καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως αυτόν τον φρικτό πόλεμο και επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να αναφερθούν σε ημερομηνία προβλεπόμενης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, καίτοι θα εξάρουν στο ανακοινωθέν τους τις σημαντικές προσπάθειες που έχει επιδείξει η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες για την επίτευξη των στόχων που διέπουν το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More