Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να εγκρίνει άδεια εξαγωγής F-16 στην Τουρκία» – Δεύτερη τροπολογία από τον Κρις Παπας

Η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κρις Παπας, στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2023 αναφέρει ότι “ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει, να μεταφέρει, να διευκολύνει τη μεταφορά ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας”.

Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Αυτή η απαγόρευση όπως αναφέρεται στην τροπολογία είναι σύμφωνη με τον Νόμο των ΗΠΑ περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι επιτρέπει την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων μόνο για την περίπτωση που αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς.

Ο πρόεδρος μπορεί να άρει τους σχετικούς περιορισμού μόνο εάν πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Άμυνας και Εξωτερικών Βουλής και Γερουσίας) ότι, κατά την προηγούμενη περίοδο 120 ημερών, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν παραβίασε την κυριαρχία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων μέσω υπερπτήσεων. Επίσης ότι δεν προχώρησε σε παραβάσεις του FIR Αθηνών όπως ορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Δεν υποβάθμισε την διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, δεν εξέθεσε τα μέσα του ΝΑΤΟ σε εχθρικούς παράγοντες και δεν υποβάθμισε τη γενική ασφάλεια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More