Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε τον τουριστικό κλάδο της Θεσσαλονίκης

Κάθετη πτώση της εισαγωγικής και της εξαγωγικής δραστηριότητας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία με παράλληλη οριζόντια αύξηση της τιμής των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών πάνω από τα επίπεδα του τρέχοντος πληθωρισμού για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους, καταγράφει πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Και ενώ η έρευνα δείχνει ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις κρατήσεις καθώς Ρωσία και Ουκρανία κατείχαν ένα μικρό μερίδιο της τουριστικής αγοράς, η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σημαντικά το κόστος λειτουργίας. Στη Θεσσαλονίκη από τις 50.000 επιχειρήσεις οι 7.500 είναι τουριστικές με τους επαγγελματίες να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για το άνοιγμα νέων αγορών είτε αφορά προμήθειες είτε αφορά επισκέπτες.

Σύμφωνα με την έρευνα η πολεμική σύρραξη αύξησε το κόστος ενέργειας 64%, το κόστος πρώτων υλών 57% και μείωσε εισαγωγές εξαγωγές 53%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα το 60-65% των επιχειρήσεων ζητά επιδότηση του κόστους ενέργειας και το 20-25% αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΚΗ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More