Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Το θέατρο στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο (video)

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θέατρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 27 Μαρτίου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΡΙΜΕΪΚ 

ΘΕΑΤΡΟ

(video)

Αυτό το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «ΡΙΜΕΪΚ» με τη Ρένα Θεολογίδου, παραγωγής 2006, έχει ως θέμα την παρουσία του ελληνικού θεάτρου στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση μέσα από επιτυχημένες εκπομπές όπως το «Θέατρο της Δευτέρας». Παρουσιάζεται μια αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, με έμφαση στην άνθησή του κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ενώ μνημονεύονται οι πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές για το θέατρο κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όπως το «Θέατρο της Τετάρτης». Ακολουθεί αναφορά στην τηλεοπτική εκπομπή «Θέατρο της Δευτέρας», η οποία αρχίζει να προβάλλεται από τη δημόσια τηλεόραση προς το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Επισημαίνεται η συμβολή της εκπομπής στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας του τόπου, καθώς και το γεγονός ότι σύστησε στο ευρύ κοινό σπουδαία έργα του ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου.

Στην εκπομπή μιλούν άνθρωποι του θεάτρου όπως ο σκηνοθέτης Σταμάτης Χονδρογιάννης, ο οποίος υπήρξε από τους στυλοβάτες του «Θεάτρου της Δευτέρας», καθώς είχε αναλάβει την τηλεσκηνοθεσία πολλών θεατρικών παραστάσεων. Γίνεται εκτενής αναφορά στη ραδιοφωνική εκπομπή του Αχιλλέα Μαμάκη «Το θέατρο στο μικρόφωνο», η οποία μεταδιδόταν κάθε Κυριακή μεσημέρι και περιελάμβανε συνεντεύξεις μεγάλων ηθοποιών του ελληνικού θεάτρου όπως ο Α. Βεάκης, η Μ. Κοτοπούλη κ.α., αλλά και ηχητικά αποσπάσματα από παραστάσεις. Μιλούν επίσης ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος. Αναφέρονται στην εξέλιξη του ελληνικού θεάτρου και κυρίως καταγράφουν την εμπειρία τους από τη χρυσή εποχή του ραδιοφωνικού «Θεάτρου της Τετάρτης» και αργότερα του τηλεοπτικού «Θεάτρου της Δευτέρας». Υπογραμμίζεται η σημασία που είχε για τη νέα γενιά της δεκαετίας του 1950 και 1960 το ραδιοφωνικό θέατρο καθώς και οι προσωπικότητες που συνεισέφεραν στην προσπάθεια αυτή, όπως ο Γκάτσος και ο Καμπανέλλης.

Στην εκπομπή περιλαμβάνονται αποσπάσματα από την τηλεοπτική μεταφορά θεατρικών παραστάσεων που προβλήθηκαν στην εν λόγω εκπομπή, ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή της Έλλης Λαμπέτη, της Μελίνας Μερκούρη και του Χριστόφορου Νέζερ από την ερμηνεία τους σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο όπως το «Πεγκ Καρδούλα μου», «Τραμ το τελευταίο», καθώς και πλάνα από πρόβες στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, πλάνα από τα Επιδαύρια 1977 και την παράσταση του έργου του Αριστοφάνη «Βάτραχοι», από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, με τους ηθοποιούς Νίκο Μπουσδούκο και Ηλία Λογοθέτη, από την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε θεατρική σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και τηλεοπτική του Σταμάτη Χονδρογιάννη, από την παράσταση «Ένα παράξενο απόγευμα» του Αντώνη Δωριάδη, σε θεατρική σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου, τηλεσκηνοθεσία Κώστα Κατσαρόπουλου με τους ηθοποιούς Δάνη Κατρανίδη και Εύα Κοταμανίδου, αλλά και από την  παράσταση του έργου «Γυάλινος Κόσμος» του Τέννεση Γουίλιαμς με τους Κ. Αρζόγλου  και Ματίνα Καρρά, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη.

Κείμενα – Επιμέλεια – Παρουσίαση: ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ

Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More