Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Καταληκτική ημερομηνία η 24η Νοεμβρίου – Τι εμποδίζει συμφωνία των 27

Η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την ενεργειακή κρίση παραπέμπεται στο νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, καθώς το νέο «ναυάγιο» στο Λουξεμβούργο παρατείνει την αγωνία για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Μέτρα «εδώ και τώρα» ζήτησε η Γαλλία ενώ οι χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Κροατία, επανέλαβαν τη θέση ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής γεφυρώνει τις διαφορές και αποτελεί οδικό χάρτη. Μάλιστα η Πολωνία αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο στις αγορές όπου  η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε σε πτώση μόνο και μόνο γιατί το πλαφόν συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Οι διαφορές αν όχι εντάσεις, ήταν εμφανείς στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας με τη Γαλλία να επικρίνει τις καθυστερήσεις και να καλεί την Κομισιόν σε μέτρα για ασφαλή προμήθεια και μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, την ώρα που η Γερμανία επικαλείται ασάφειες σχετικά με το πλαφόν.

Η Γερμανία βρήκε ασάφειες  και σχετικά με το ιβηρικό μοντέλο, δηλαδή την πρόταση της Κομισιόν να πληρώνει κάθε κυβέρνηση το «παραπάνω» κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο.  Δανία και Ολλανδία επίσης εξακολουθούν να βρίσκουν μειονεκτήματα στο πλαφόν, όπως προκύπτει από το χθεσινό συμβούλιο των 27 υπουρών Ενέργειας.

Δεν χρειάζεται ομοφωνία αλλά ενισχυμένη πλειοψηφία από ηγέτες που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξει ο «δυναμικός διάδρομος» ελέγχου των τιμών, όπως αναφέρεται το πλαφόν στις πολιτικές αποφάσεις των 27.

Περισσότερες από 15 χώρες, ενδεχομένως 20, υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν, επισημαίνει με αλλεπάλληες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, ανακοίνωσε πάντως ότι οι υπουργοί Ενέργειας στηρίζουν ευρέως την εισαγωγή  πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου  ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF.

«Συζητάμε αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», πρόσθεσε.

Κατά την παρέμβασή του, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚώστας Σκρέκας έδωσε έμφαση στην ανάγκη ταχείας κοινής απάντησης καθώς, όπως δήλωσε οι μεγάλες μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές του φυσικού αερίου και το TTF οφείλονται στο ότι οι αγορές προεξοφλούν το γεγονός ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση και θα επιβάλλει πλαφόν.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More