Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτική αντιπαράθεση – Στο επίκεντρο για ακόμα μία φορά η εκλογολογία (video)

Πεδίο όξυνσης του πολιτικού κλίματος γίνεται η εκλογολογία για ακόμα μία ακόμη φορά. Ο πρωθυπουργός έκλεισε τα σενάρια για πρόωρες κάλπες μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθερά προσανατολισμένη στην εξάντληση της τετραετίας παραμένει η πυξίδα του Μεγάρου Μαξίμου, με την κυβέρνηση να τοποθετεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την ανάγκη να μην οξυνθεί το κλίμα σε τέτοιο βαθμό, που θα οδηγήσει τη χώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης.

Μιλώντας στο Mega ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Λειτουργούμε με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, που είναι τετραετίας. Ο πρωθυπουργός είπε όσα λέει πάντα. Είπε ότι η προεκλογική περίοδος δεν πρέπει να έχει ένταση και μακρά διάρκεια, ώστε η χώρα να συνεχίσει την καλή πορεία που έχει».

Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας. «Εάν για τον κ. Μητσοτάκη οι εκλογές αυτές είναι μία απόπειρα δραπεύτευσης, για το λαό μας είναι μία μεγάλη ευκαιρία», σημείωσε και έθεσε το δίλημμα της κάλπης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «το δίλημμα είναι απλό. Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος; Αυτό είναι το δίλημμα».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κάλπη: «η μάχη την οποίαν έχουμε μπροστά μας να δώσουμε, είμαστε αναγκασμένοι την κερδίσουμε. Η απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη και η πολιτική αλλαγή είναι ανάγκη ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία. Και πρέπει να μιλήσουμε καθαρά στους πολίτες. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτή η ανάγκη ζωής και την κοινωνική πλειοψηφία, δηλαδή η απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη, είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική. Ο μόνος τρόπος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε πως: «Από την πολιτική τοξικότητα ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να περάσει στην επόμενη πίστα: τον βούρκο. Όπως φαίνεται, στον βούρκο σκοπεύει να πορευτεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην πολιτική ευτέλεια και την εξαχρείωση. Εγγυούμαστε όμως ότι δεν θα αφήσουμε τον “τραμπισμό αλά γκρέκα” ούτε να πλήξει τη δημοκρατία μας, ούτε να βλάψει την κοινωνία και την Πατρίδα μας».

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «στο Κέντρο», μέσω των οποίων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαρουφάκη.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε: «Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου, ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική».

«Το “μέτωπο” Τσίπρα-Βαρουφάκη, που με τις καταστροφικές επιλογές του, οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ξανασυγκροτείται. Αυτός που λείπει είναι ο κ. Καμμένος», σχολίασε η ΝΔ.

«Ήξερα ότι η αντιληπτική ικανότητα των στελεχών της ΝΔ είναι μειωμένη, ήξερα ότι θα κάνουν προπαγάνδα με οτιδήποτε. Αλλά αν δεν κατανοούν ότι η δημοκρατία σημαίνει να ακούς την λαϊκή ετυμηγορία, αν δεν κατανοούν ότι εμείς απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις τότε δεν κατανοούν τι θα πει πολιτική», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, δήλωσε: «Ο κ. Τσακαλώτος στην προσπάθειά του να δώσει αντιπολιτευτικά διαπιστευτήρια στον κ. Τσίπρα, τον ξεπέρασε σε χυδαιότητα, με ένα άκρως ρατσιστικό σχόλιο για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που είπε καθαρά είναι ότι επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει και με τον κ. Βαρουφάκη. Αν το μετάνιωσε ας το πει. Μάλλον θέλει να ξεχάσουμε το 2015».

Το ΜέΡΑ25 δήλωσε πως: «Αναμένουμε από όσους καλούν σε Προοδευτικές Κυβερνήσεις να τοποθετηθούν στις 7+1 Πολιτικές Τομές που προτείνει το ΜέΡΑ25».

Για τακτικισμό εγκαλεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζο να δηλώνει στο OPEN: «Ζούμε την απόλυτη παραδοξότητα. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό που τη μία ημέρα και τη μία στιγμή της ημέρας λέει ότι θα εξαντλήσει την θητεία του. Και από την άλλη έρχεται και ρίχνει το βάρος, το πταίσμα, την ευθύνη στην αντιπολίτευση για να δημιουργήσει το περιθώριο που εκείνος χρειάζεται για να πλασάρει ενδεχόμενα μετά το Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στο Kontra, επισήμανε πως: «Ο Μητσοτάκης έχει το μαχαίρι και το πεπόνι…Το ΚΚΕ είναι πάντα έτοιμο να δώσει και αυτή τη μάχη».

«Αν τις κάνει 2 Οκτωβρίου δεν βλέπω να βολεύεται η κυβέρνηση. Φοβάμαι ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν πιο νωρίς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να εντείνουν το επόμενο διάστημα τις περιοδείες τους και τις επαφές τους με τους πολίτες.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More