Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρυθμός ανάπτυξης: Άθροισμα αντίρροπων δυνάμεων το γ’ τρίμηνο του 2022

Άνοδο 2,8% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το γ’ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς. Ωστόσο, μεταξύ γ’ τριμήνου και β’ τριμήνου, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,5%, από αύξηση 2,2% το α’ τρίμηνο και 0,6% το β’ τρίμηνο.

Τα θετικά του γ’ τριμήνου

Επενδύσεις: +7,7%

Κατανάλωση: +3,6%

Οι επενδύσεις πήγαν καλά και αυξήθηκαν με ποσοστό 7,7%. Θετική ήταν και η επίπτωση της κατανάλωσης με το +3,6%. Υπήρξε όμως και η άλλη όψη.

Τα αρνητικά του γ’ τριμήνου 

Εισαγωγές: +5,2%

Επιδοτήσεις: -2 δις. ευρώ στο ΑΕΠ

Οι εισαγωγές επηρεάζουν αρνητικά το ΑΕΠ και το γ’ τρίμηνο ήταν πολύ δύσκολο, καθώς καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια. Μάλιστα, το τρίμηνο αυτό αποτέλεσε περίοδο ιστορικών ρεκόρ για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, γεγονός που επηρέασε την εικόνα του τουρισμού. Επιπλέον, προστέθηκε και η εξής παράμετρος: Οι επιδοτήσεις. Χρειάστηκαν μεγάλες ποσότητες χρήματος στο γ’ τρίμηνο, ειδικά για να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, πράγμα που επηρεάσε αρνητικά το ΑΕΠ.

Θεωρείται πλέον ως δεδομένο ότι στο 9μηνο, το ΑΕΠ «τρέχει» με ρυθμό 6%. Ο ετήσιος στόχος είναι στο 5,6% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. Επομένως, ένα καλό 4ο τρίμηνο με ρυθμό κοντά στο 4,9%, είναι αρκετό για να φτάσει στον αρχικό του σκοπό ο προϋπολογισμός.

Η αύξηση στις συντάξεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ΑΕΠ

Η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού είναι ενδιαφέρουσα τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε απλό καθημερινό επίπεδο, καθώς από το ΑΕΠ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό αύξησης των συντάξεων. Βέβαια, αυτό έχει κλειδώσει στο 7,75% για τον Ιανουάριο, γεγονός που εάν διαφοροποιηθεί θα φανεί από το 2024 και μετά.

Ο ετήσιος στόχος για το 2022

Ανάπτυξη στο 9μηνο: +6,0%

Στόχος 12μηνου +5,6%

Στόχος 4ου τριμήνου +4,9%

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More