Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαν σήμερα η έναρξη της επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες

Την υπογραφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη έφερε η επιστολή με τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», με την οποία σαν σήμερα το 1821 κήρυττε την επανάσταση  στην Μολδοβλαχία, από όπου άναψε η φλόγα της επαναστάσεως, για τους υπόδουλους Έλληνες.

Ο Βασίλης Νικόλτσιος, συνταγματάρχης ε.α- ιστορικός ερευνητής, παραθέτει τα γεγονότα που χάραξαν το μονοπάτι της ελευθερίας, με την θυσία των ιερολοχιτών,  στην μάχη στο Δραγατσάνι της Βλαχίας στις 19 Ιουνίου.

Απευθυνόμενος προς τους Φιλικούς ο Υψηλάντης ζητούσε την συλλογή χρημάτων  για την αγορά όπλων, ενώ στηρίχτηκε στον μεγάλο αριθμό των Ελλήνων φοιτητών που έσπευσαν από όλη την Ευρώπη και πήραν τα παρατημένα από τους Γάλλους όπλα.

Μη έχοντας στην πραγματικότητα την στήριξη της Ρωσίας, άφηνε να εννοηθεί ότι θα συνέδραμε τον αγώνα, καθώς ήταν ομόθρησκη. Βεβαίως η πολιτική δεν καθορίζεται από θρησκευτικούς δεσμούς και ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄ παρέμενε πιστός στις αποφάσεις της ιεράς συμμαχίας, να μην επιτρέψει επαναστάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τις τότε αυτοκρατορίες. Από το Συνέδριο του Λάιμπαχ όπου βρισκόταν καταδίκασε την επανάσταση, Ο Τσάρος όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά απεδέχθη το αίτημα του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, προκειμένου τα τουρκικά στρατεύματα, να εισέλθουν στις δυο ηγεμονίες και να καταπνίξουν την εξέγερση.

Το σχέδιο του Υψηλάντη, ήταν υψηλού ρίσκου και καθ’ όλα ανεφάρμοστο, αφού μεταξύ άλλων προέβλεπε να πυρποληθεί ο τουρκικός στόλος στην Κωνσταντινούπολη, να συλληφθεί ο σουλτάνος και να καταρρεύσει η οθωμανική αυτοκρατορία. Τα σχέδια του όπως λέει ο κ. Νικόλτσιος έγιναν γνωστά στην Πύλη.

Ο ιερός λόχος συγκροτήθηκε από Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι εκτός από πάθος δεν διέθεταν στρατιωτική  εκπαίδευση και έπεσαν στο πεδίο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More