Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαφές μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: «Η Αθήνα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο» (video)

Τις ανυπόστατες κατηγορίες πως η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά της κατά της Τουρκίας επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άφησε αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν ασκούν ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο χώρες. Η Τουρκία είναι η μόνη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά συμμάχου χώρας, παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας.

Η τουρκική επεκτατική στρατηγική σε Κύπρο, Ιράκ, Συρία και Λιβύη, το casus belli κατά της Ελλάδας και η ευθεία αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας καθιστούν, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, την Τουρκία όχι μόνο ένα κράτος – ταραξία, αλλά μια κατεξοχήν αναθεωρητική δύναμη. Η Αθήνα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας δήλωσε πως: «είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά ρέπει προς τον αναθεωρητισμό. Δεν θα θεωρούσε κανείς ότι η γενική συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο ευρύτερο χρονικό διάστημα είναι μια συμπεριφορά που συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και συνάδει με τις Συνθήκες. Πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε το καλύτερο.

Νέα αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα θέσει ξανά διεθνώς το ζήτημα, λέγοντας πως: «Στις επιστολές που γράψαμε στον ΟΗΕ για τα νησιά προβλεπόταν ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε στην Ελλάδα με προϋποθέσεις να μην εξοπλιστούν τα νησιά. Η Ελλάδα έχει παραβιάσει αυτή τη σημαντική προϋπόθεση. Εξόπλισε και εξοπλίζει έναντι ποιου; Εξοπλίζεται κατά της Τουρκίας».

Η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τις διεθνείς συνθήκες είναι το μήνυμα των συμμετεχόντων από το Συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που διοργανώνει στο Καστελλόριζο η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας υπουργός Εξωτερικών: «Η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών και σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε πως: «Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και την βούληση να αποκτήσει την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως: «Το Καστελόριζο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν εκτός από αιγιαλίτιδα ζώνη και αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Ο Λου Ραπτάκης Αμερικανός Γερουσιαστής, δήλωσε: «αυτό είναι το μήνυμα που θα πάμε πίσω εμείς οι Αμερικανοί στην Washington, οι Καναδοί στην Οτάβα και πίσω στην Αυστραλία στο Σίδνεϊ».

Μεσότιτλος: Η Ελλάδα στη γραμμή των F-35

Τις ευρείες δυνατότητες των F-35 είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε τη γραμμή παραγωγής των λεγόμενων «αόρατων» αεροσκαφών.

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εντάξει την Ελλάδα στα F-35 είναι μια απόρροια της στρατηγικής συνεργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η Ελλάδα με το επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για 20+20 F-35, γίνεται η 3η χώρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μετά το Ισραήλ και την Ιταλία, που θα κατέχει αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Ο Ντένης Πλέσσας εκπρόσωπος της Lockheed Martin στην Ελλάδα, δήλωσε: «Δεν υποδεχόμαστε τον υπουργό, την πρέσβη, τον ΓΓ του ΥΠΕΘΑ στο εργοστάσιο, υποδεχόμαστε ολόκληρη την Ελλάδα στο πρόγραμμα του F-35».

Από την πλευρά του ο Κρις Σπινέλι πιλότος F-35, ανέφερε πως: «Έχει επίσης την ικανότητα να επικοινωνεί με δυνάμεις στο έδαφος και με πλοία στη θάλασσα. Είναι μια τεχνολογία που “αλλάζει το παιχνίδι”».

Σε εκπαίδευση εναέριας μάχης F-16 με F35 στη Σούδα συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, με 75 παραβιάσεις τους εθνικού εναερίου χώρου από μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Αποστολή στο Τέξας: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More