Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία και Ουκρανικό στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τα θύματα σε Τουρκία και Συρία. Οι 27 μάλιστα οργανώνουν Διάσκεψη Δωρητών για βοήθεια στις δύο χώρες, ενώ σε επιστολή προς τον Ερντογάν εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση και τη θλίψη τους για τις απίστευτες απώλειες ζωών.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας σε στενό συντονισμό με τις τουρκικές αρχές. Οι σκέψεις μας θα συνεχίσουν να είναι με εσάς και τους ανθρώπους σας», αναφέρεται σε απόσπασμα επιστολής των ηγετών της Ε.Ε. προς την Τουρκία.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των δύο λαών τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι η χώρα μας θα είναι στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της Διάσκεψης Δωρητών: «είναι η στιγμή να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές, δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρό μήνυμα από έναν Έλληνα διασώστη και ένα Τούρκο διασώστη που συνεργάζονται για τη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού στην Τουρκία. Έχω πει πολλές φορές πως οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είμαστε φίλοι. Και αποδεικνύουμε τη φιλία μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Η Σύνοδος όμως ήταν και σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένη στην Ουκρανία, με επίσημο καλεσμένο τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από όλους εκτός του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν.

«Καλώς ήρθατε στην Ε.Ε Καλώς ήρθατε σπίτι!», τόνισε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αφού ευχαρίστησε για τη στρατιωτική υποστήριξη ζήτησε εκ νέου μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία όπως είπε κάποιοι ηγέτες ήδη έχουν υποσχεθεί.

«Η Ε.Ε θα είναι στο πλευρό μας, με την Ουκρανία μέχρι τη νίκη και η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ε.Ε.», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν – που είχε υποδεχτεί στο Παρίσι ένα 24ωρο νωρίτερα τον Ζελένσκι – τόνισε πως δεν έκανε καμία συζήτηση μαζί του για αεροσκάφη. Ενοχλημένη για τη συνάντηση στη Γαλλία, στην οποία μετείχε και ο Καγκελάριος Σολτς παρουσιάστηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, λέγοντας: «Θεωρώ ότι η πρόσκληση χθες στον Ζελένσκι (στη Γαλλία) ήταν ανάρμοστη. Γιατί πιστεύω ότι είμαστε πιο δυνατοί σε αυτό το θέμα, ενωμένοι».

Ενώ, το Κρεμλίνο απείλησε με κλιμάκωση του πολέμου αν σταλούν μαχητικά στην Ουκρανία.

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και στον αγώνα της για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, παρουσία και άλλων ευρωπαίων ηγετών.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More