Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης στα ερείπια – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα (video)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις πληγείσες περιοχές της χώρας ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Το βάρος του καταστροφικού σεισμού και οι επιπτώσεις του μας αναγκάζουν να λάβουμε έκτακτα μέτρα. Χαρακτηρίζουμε 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί ως ζώνες καταστροφής. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και οι επακόλουθες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της εξουσίας που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος.  

Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες μέσω της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου σχετικά με την απόφαση αυτή, η οποία θα καλύψει 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί και θα διαρκέσει τρεις μήνες». 

Στο μεταξύ, μάχη με τον χρόνο και το ψύχος σε Τουρκία και βόρεια Συρία για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια επιζώντες του τρομακτικού σεισμού των 7,7 ρίχτερ, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. Αγωνία στα συντρίμμια, λεηλασίες στα χαλάσματα.

Τουλάχιστον 285 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από χθες, ενώ 70 χώρες στέλνουν βοήθεια, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Ξενοδοχεία στην Αττάλεια θα φιλοξενήσουν πληγέντες, ενώ υπάρχει προειδοποίηση για τεράστια σε έκταση ανθρωπιστική κρίση.

Μεγάλος εχθρός στις επιχειρήσεις διάσωσης το δριμύ ψύχος, ο χρόνος που κυλά αμείλικτα και η μεγάλη δυσκολία στον συντονισμό όλων των αποστολών.

Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς, διασώστες, εθελοντές κι εξοπλισμός από δεκάδες χώρες φθάνουν στην Τουρκία για να συνδράμουν στο έργο των Αρχών.

Η ΕΡΤ στην Τουρκία

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης ενός μικρού παιδιού στο Χατάι, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο σημείο, Γιώργος Σιδέρης, ακολουθώντας την ελληνική αποστολή στην πληγείσα Τουρκία.

Στην περιοχή επιχειρούν 21 μέλη της ΕΜΑΚ με 2 γιατρούς και 3 διασώστες. Η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφει εικόνες απόλυτης καταστροφής, κυριαρχούν ο τρόμος και η απόγνωση, ενώ οι δυσκολίες στον συντονισμό είναι εμφανείς.

Στα Άδανα, σε μία από τις πληγείσες περιοχές, βρίσκεται η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κρίθαρη, στα συντρίμμια μιας δεκατετραόροφης πολυκατοικίας όπου τα σωστικά συνεργεία αναζητούν 90 εγκλωβισμένους.

Καταστροφή και στη Συρία

Η κατάσταση και στη Συρία είναι δραματική, καθώς τα κτήρια είναι περισσότερο σαθρά  από τους βομβαρδισμούς του πολέμου, ενώ είναι δύσκολο να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, πέραν των λίγων Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι ασύλληπτο στη βορειοδυτική Συρία. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για τεράστια σε έκταση ανθρωπιστική κρίση, καθώς 4 εκατομμύρια ζούσαν ήδη σε άσχημες συνθήκες εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου. Χιλιάδες τα νεκρά παιδιά, δηλώνει η UNICEF.

Τα νοσοκομεία της χώρας, κάποια με ζημιές εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων έχουν κατακλυστεί από τραυματίες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της εξάπλωσης της χολέρας, ειδικά μεταξύ των παιδιών. Χιλιάδες αναζητούν λίγη ζέστη στα αυτοσχέδια καταφύγια σε κτίρια που άντεξαν στον εγκέλαδο.

Η έκκληση για βοήθεια από τις Αρχές είναι συνεχής. Η ανάγκη για περισσότερα φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, και πόσιμο νερό είναι τεράστια. Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σπεύσει για βοήθεια, ενώ νωρίς το πρωί έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια από το Ιράκ και το Ιράν.

Διαβάστε ακόμα:

Live από Τουρκία: Επιχειρήσεις διάσωσης δύο παιδιών από την ελληνική ΕΜΑΚ – Επιτόπου η ΕΡΤ

Τουρκία: Η ελληνική ΕΜΑΚ απεγκλωβίζει 50χρονο πατέρα από τα ερείπια (video)

Σεισμός στην Τουρκία: Νεκρός κάτω από τα συντρίμμια κτιρίου ο 63χρονος κυβερνητικός βουλευτής Γιακούπ Τας

Διεθνής βοήθεια

Ο Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ali Yerlikaya ανακοίνωσε ότι έφτασαν τα ξημερώματα στις σεισμόπληκτες περιοχές 12.752 άτομα προσωπικό με 73 αεροπλάνα για να βοηθήσουν το έργο της διάσωσης. 

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (AFAD)  Γιουνούς Σεζέρ ανακοίνωσε σήμερα ότι στάλθηκαν 65.000 αντίσκηνα και 300.000 κουβέρτες για τους σεισμόπληκτους.  Επίσης είπε ότι 65 χώρες έχουν προσφέρει στήριξη στέλνοντας 2.660 άτομα για να προσφέρουν τη βοήθεια τους.  Επίσης η ΑFAD ανακοίνωσε ότι έχει στείλει 13.740 προσωπικό στην περιοχή 250 οχήματα και 361 ειδικά μηχανήματα.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα. Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού. Στις περιοχές που ελέγχου οι αντάρτες, που γειτονεύουν με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.

Πηγή: ΕΡΤ | Αποστολή – Τουρκία: Γιώργος Σιδέρης – Ελβίρα Κρίθαρη | Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου | Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου, Άγις Μενούτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More