Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός Τουρκία: Οι ιστορίες επιβίωσης δίνουν ελπίδα και δύναμη – Το δράμα των αστέγων

Μέσα από τα συντρίμμια, ξεπροβάλλει η ζωή. Στην Αντιόχεια, μία μητέρα με τα δύο της παιδιά απεγκλωβίζονται 228 ώρες μετά το φονικό σεισμό.

Λίγο νωρίτερα στο Καχραμανμαράς, μια 74χρονη γυναίκα έβλεπε ξανά το φως του ήλιου έπειτα από εννέα 24ωρα και στην Αντιγιαμάν η 77χρονη Φατμά έβγαινε νικήτρια έπειτα από 212 ώρες.

Διασώστες και νοσηλευτές αγκαλιάζονται και χειροκροτούν μετά τη διάσωση μιας 42χρονης γυναίκας που είχε μείνει παγιδευμένη για 222 ώρες.

Μέσα στο θάνατο και την καταστροφή, οι ιστορίες επιβίωσης δίνουν ελπίδα και δύναμη. Όπως αυτή της μόλις 8 μηνών Μπιρτζέ στα Άδανα που έπεσε από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας αλλά επέζησε. Στο πλευρό της στο νοσοκομείο, η μητέρα της που κρατώντας στα χέρια της το μωρό της θρηνεί για ένα από τα άλλα της παιδιά.

Οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες σε πείσμα του χρόνου που περνά καθώς λένε ότι ακόμη ακούγονται φωνές μέσα από τα χαλάσματα. Την ίδια ώρα όμως, ξεκινά και η μαζική απομάκρυνση των συντριμμιών καθώς η Τουρκία μπαίνει στη φάση της αποκατάστασης και ανοικοδόμησης. Κατά το υπουργείο Εσωτερικών, τα μισά κτίρια στην επαρχία Χατάι έχουν καταρρεύσει, υποστεί σοβαρές ζημιές ή πρέπει να κατεδαφιστούν.

Και το δράμα των αστέγων συνεχίζεται. Οι κάτοικοι των μικρότερων πόλεων και χωριών βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς οι ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει εκεί με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Μέσα στη γενικότερη απελπισία και καταστροφή, φουντώνουν και οι εντάσεις. Σύροι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εχθρότητα και άδικες κατηγορίες.

Οκτώ τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα διοργάνωσαν τηλεμαραθώνιο για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους πληγέντες.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Η ΕΡΤ στην Οσμανίγια και την Αλεξανδρέττα

Στα ερείπια των κατεστραμμένων πολυκατοικιών όσο ανασύρονται ζωντανοί αναπτερώνονται οι ελπίδες. Οι έρευνες έχουν περιοριστεί, όμως δεν έχουν σταματήσει και αυτό ζητούν οι πληγέντες. Παράλληλα ζητούν να ανασυρθούν όλοι οι νεκροί συγγενείς τους.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης βρέθηκε στην Οσμάνιγια, μία πόλη σχετικά κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού.

Είναι κι αυτή μία πόλη φάντασμα. Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται στην έκθεση της διεύθυνσης οικοδομικών έργων. Επιτόπιες έρευνες έκαναν 7.100 πραγματογνώμονες, μεταξύ αυτών και 400 καθηγητές Πανεπιστημίου. Εξέτασαν 388.000 κτίρια με 1,9 εκατομμύρια διαμερίσματα και βρήκαν ότι περισσότερα από 50.000 πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Και η έρευνα στις δέκα επαρχίες συνεχίζεται.

Στον δρόμο εθεάθησαν πάλι φορτηγά με προκατασκευασμένα σπίτια να κατευθύνονται στις σεισμόπληκτες περιοχές. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης είναι επιτακτική.

Στην Αλεξανδρέττα, η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στους ελληνορθόδοξους ναούς της περιοχής.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει μετατραπεί σε ερείπια. Είχε χτιστεί το 1870 και είναι προστατευόμενο μνημείο από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού.

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα στην Αλεξανδρέττα μετράει 3.000 άτομα από τους περίπου 10.000 που ζουν σε όλη την επαρχία Χατάι η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον φονικό σεισμό.

Τουλάχιστον σε επτά εκκλησίες οι καμπάνες σίγησαν λόγω των ζημιών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More