Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εξέλιξη η διαδικασία χορήγησης καυσόξυλων στα ορεινά της Ελασσόνας

Ξεκινάει από αύριο 1 Οκτωβρίου η διάθεση καυσόξυλων στους μόνιμους κατοίκους της ορεινής Κοινότητας Βερδικούσιας. Τα καυσόξυλα είναι συγκεντρωμένα στην άκρη του δρόμου προς Μαμαλή όπου συγκεντρώθηκαν από τον Δασικό Συνεταιρισμό Βερδικούσιας μετά από τη σχετική διαχειριστική μελέτη και την εποπτεία του Δασαρχείου Ελασσόνας.

Το σημαντικό για τους κατοίκους της ορεινής Κοινότητας είναι ότι όσοι διαμένουν μόνιμα στο χωριό δικαιούνται να προμηθευτούν καυσόξυλα.


Αυτό, όπως, μας δήλωσε, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βερδικούσιας, Κώστας Τσέτσιλας, οφείλεται στο γεγονός ότι το δάσος της περιοχής ανήκει στην Κοινότητα.
“Η Βερδικούσια έχει ένα προνόμιο έναντι άλλων κοινοτήτων να διαθέτει κοινοτικό δάσος κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χορηγεί δωρεάν τα καυσόξυλα που έχουν υλοτομηθεί από τον Δασικό συνεταιρισμό και υπό την εποπτεία του Δασαρχείου Ελασσόνας. Οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτό μας βοήθησε πάρα η αγορά  δάσους 8.500 στρεμμάτων από την Κοινότητα μας και τον τότε κοινοτάρχη Γιώργο Σάκκα. Οι Βερδικουσιώτες οφείλουμε πολλά στον Γιώργο Σάκκα γιατί οι ενέργειες του αφορούσαν το σύνολο των κατοίκων”. Έτσι λοιπόν από αύριο όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μπορούν να παραλάβουν τα καυσόξυλα που δικαιούνται με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση”.


Στις περιοχές όπου τα δάση ανήκουν στο δημόσιο, καυσόξυλα χορηγούνται από το Δασαρχείο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με βάση τη διαχειριστική μελέτη και της αιτήσεις των δικαιούχων. Σύμφωνα με τον δασάρχη Ελασσόνας, Χρήστο Ανάστοπουλο, η διαδικασία χορήγησης καυσόξυλων στα χωριά του Δήμου Ελασσόνας βρίσκεται σε εξέλιξη με τις αιτήσεις να ανέρχονται περίπου στις 700.
Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λόγο των αυξημένων αναγκών, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών της χώρας να προβούν, είτε ως κοινότητα είτε ατομικά στην υλοτόμηση ξυλείας, υπό την εποπτεία των οικείων δασικών υπηρεσιών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More