Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοϊλού: Ό,τι δεν κατάφεραν οι ΗΠΑ με πραξικόπημα το επιχειρούν τώρα με εκλογές

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για την πρόσφατη δήλωσή του ότι η 14η Μαΐου αποτελεί «απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος»κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Αμερικανό πρόεδρο για ανάμειξη στις τουρκικές εκλογές.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Turk, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να κάνουν με στρατιωτικό πραξικόπημα, επιχειρούν τώρα να το κάνουν μέσω των εκλογών.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, προς επίρρωση των λεγομένων του, ο Σουλεϊμαν Σοϊλού είπε ότι πίσω από όλα τα πραξικοπήματα στην Τουρκία βρίσκονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το 1961, το 1972, το 1980, στις 28 Φεβρουαρίου το 1997 και στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Ο Ερντογάν απέπεμψε το σύστημα που εγκαθίδρυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1961» ανέφερε ο Σοϊλού και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να πάρουν την εκδίκηση των 21 χρόνων διακυβέρνησης του νυν προέδρου. «Θέλουν να πάρουν την εκδίκηση του πραξικοπήματος που δεν μπόρεσαν να κάνουν» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας ονομαστικά τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ότι «υποκατέστησε τις εκλογές στη θέση του πραξικοπήματος».

Ανέφερε ακόμη ότι έχει στα χέρια του κασέτα με καταγραφή από ενημέρωση που έκανε εκπρόσωπος της «Συμμαχίας των έξι» της αντιπολίτευσης σε πρέσβη χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει μια κασέτα ήχου. Ο εν λόγω, κάποιος που συνεχώς κάνει σήμερα δηλώσεις, πήγε ως εξουσιοδοτημένος από τον πρόεδρο, ο εν λόγω πρεσβευτής χώρας. Πριν από τέσσερις μήνες, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με έναν υπουργό Εσωτερικών που ήρθε στην Τουρκία, είπε πώς συνέβη αυτό και τι έκανε ο πρεσβευτής της χώρας του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

O Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε προκαλέσει αίσθηση προ ημερών όταν δήλωσε: «Η 15η Ιουλίου ήταν η de facto απόπειρα πραξικοπήματος τους. Η 14η Μαΐου είναι μια απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος. Είναι τόσο ξεκάθαρο. Η 14η Μαΐου 2023 είναι η απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος της Δύσης».

Ανταπόκριση από Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More