Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Βόρεια Ιρλανδία ο Μπάιντεν – Τα δύο μηνύματα που κομίζει

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 25ης επετείου του Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής που έφερε την ειρήνη σε αυτό το τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού οι ΗΠΑ βοήθησαν στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό δεκαετιών θρησκευτικής βίας που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Στην πρώτη του προεδρική επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Μπάιντεν πρόκειται να δώσει συγχαρητήρια και να ενθαρρύνει τους ηγέτες της χώρας να εργαστούν για καθολικά επωφελείς εμπορικές και οικονομικές πολιτικές, στην ομιλία του την Τετάρτη σε εκδήλωση για την ανάπτυξη επιχειρήσεων στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Ulster στο Μπέλφαστ. Όμως ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να κάνει καμία προσπάθεια να βοηθήσει στην επίλυση μιας νέας πολιτικής κρίσης που έχει κλονίσει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και έχει θέσει σε παύση την κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αντ’ αυτού, ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα μεταφέρει τουλάχιστον δύο μηνύματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, ο οποίος ταξιδεύει με τον Μπάιντεν. “Συγχαρητήρια για τα 25 χρόνια της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έχει φέρει πρωτοφανή ειρήνη και ευημερία”, δήλωσε. “Και αυτό πάει κάπως στον δεύτερο στόχο, που είναι να μιλήσουμε για τη σημασία της προσπάθειας να εργαστούμε πάνω σε εμπορικές και οικονομικές πολιτικές που ωφελούν όλες τις κοινότητες, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες“.

Ο Μπάιντεν ανοίγει το σύντομο δημόσιο πρόγραμμά του στη Βόρεια Ιρλανδία την Τετάρτη, πίνοντας καφέ με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ. Πριν μιλήσει στο Όλστερ, θα συναντηθεί με καθέναν από τους ηγέτες των πέντε κύριων πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Καθώς ξεκινούσε για το Μπέλφαστ, ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι προτεραιότητα του ταξιδιού του στη Βόρεια Ιρλανδία είναι να “διατηρηθεί η ειρήνη“.

Μετά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ούλστερ, ο Μπάιντεν θα μεταβεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας για τριήμερη επίσκεψη, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλία στο κοινοβούλιο του Δουβλίνου, συμμετοχή σε επίσημο δείπνο και ταξίδια σε δύο πόλεις των προγόνων του.

Την Τετάρτη θα πετάξει στην κομητεία Louth, στην ανατολική ακτή της Ιρλανδίας, για να επισκεφθεί ένα νεκροταφείο, να ξεναγηθεί σε ένα κάστρο, να περπατήσει στο κέντρο του Dundalk και να παραστεί σε μια συγκέντρωση της κοινότητας. Μερικοί κάτοικοι του Μπέλφαστ δήλωσαν ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν είναι σημαντική, παρόλο που θα είναι σύντομη.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More