Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συρία: Δύο νεκροί και 12 τραυματίες σε επιδρομή με στόχο τελετή εγκαινίων εκκλησίας

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν την Κυριακή σε επιδρομή με πυραύλους από μαχητικές φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία κοντά σε τελετή για τα εγκαίνια εκκλησίας στην επαρχία Χάμα στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA).

Το SANA ανέφερε ότι αυτό που περιέγραψε ως τρομοκρατική επίθεση είχε στόχο μια “μαζική συγκέντρωση” κατά τα εγκαίνια της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην πόλη al-Suqaylabiyah στη βορειοδυτική ύπαιθρο της Χάμα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό κοντά στον εορτασμό, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να προκλήθηκε από βλήμα πυραύλου ή από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που εξαπέλυσαν ενεργές μαχητικές φατρίες σε κοντινές περιοχές.

Το πρακτορείο ανέφερε, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του, ότι «οι τρομοκράτες στόχευσαν με πύραυλο μια θρησκευτική γιορτή με αφορμή τα εγκαίνια της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην πόλη Suqaylabiyah στην ύπαιθρο της Χάμα».

Η Hay’at Tahrir al-Sham (πρώην Jabhat al-Nusra) ελέγχει περίπου το ήμισυ του Idlib και περιορισμένες περιοχές που γειτνιάζουν με τις κυβερνήσεις της Hama, του Aleppo και της Latakia.Και αλλες μαχητικές φατρίες με μικρότερη επιρροή δραστηριοποιούνται επίσης στην περιοχή.

Και από τις 6 Μαρτίου 2020, έχει τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία σε αυτήν την περιοχή, που ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, σύμμαχο της Δαμασκού, και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τις μαχόμενες φατρίες, μετά από μια μαζική επίθεση από τις δυνάμεις του Άσαντ που τους επέτρεψε να ελέγχουν μεγάλες περιοχές.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η πολιτοφυλακή «Εθνικής Άμυνας» στην πόλη al-Suqaylabiyah στην ύπαιθρο της Χάμα ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής της εκκλησίας Αγία Σοφία, με την υποστήριξη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας.

Τον Ιούλιο εκείνου του έτους, ο βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, Vitaly Milonov, είπε ότι «οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία μπορούν να βοηθήσουν τη Συρία να χτίσει ένα αντίγραφο του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στη Suqaylabiyah».

Μετάφραση / Επιμέλεια: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More