Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ζητούν οι τρεις χώρες της Βαλτικής

 

Τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ζήτησαν από την ΕΕ να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους της για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Καθώς η σφοδρή επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται, η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι η επιδίωξη της δικαιοσύνης και η λογοδοσία για τα πιθανά εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αυτούς, δεν πρέπει να επιτραπεί στους «βασικούς δράστες» και υποκινητές της επίθεσης να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη λόγω του κενού στη διεθνή ποινική δικαιοδοσία.

Λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών προέτρεψαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες έρευνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), την Ουκρανία και μια σειρά άλλων χωρών.

«Οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να τελειώσουν εδώ. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κανένα διεθνές δικαστήριο ή δικαστήριο που θα μπορούσε να θεωρήσει υπεύθυνη την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την επίθεση κατά της Ουκρανίας», έγραψαν στην ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βαλτικής, η σύσταση ειδικού δικαστηρίου θα συμπληρώσει τον ρόλο του ΔΠΔ.

Πηγή:https://vecer.mk/svet/formiranje-specijalen-sud-za-ruskata-vojna-protiv-ukraina

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More