Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Αραβία: Υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Ιράν και τον ΥΠΕΞ της Συρίας για αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων

Στη  Σ. Αραβία βρίσκονται από χθες Τετάρτη αντιπροσωπεία του Ιράν, επιφορτισμένη με τη διευθέτηση των λεπτομερειών για να ανοίξουν ξανά οι διπλωματικές αποστολές της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο σουνιτικό βασίλειο. Το ίδιο και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Συρίας, στο πλαίσιο αναθέρμανσης των σχέσεων που θα επιτρέψει την αλλαγή στην πολιτική γεωγραφία της περιοχής.

Η επίσκεψη της ιρανικής αντιπροσωπείας έγινε μερικές ημέρες μετά την ιστορική συνάντηση στο Πεκίνο των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, οι οποίες είχαν διακόψει τις σχέσεις τους το 2016.

Αυτή του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Φάισαλ Μέκνταντ, έγινε ενόψει της συνάντησης, αύριο Μ. Παρασκευή,  αξιωματούχων εννιά χωρών της περιφέρειας για να εξεταστεί η πιθανή επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο. Η προσεχής σύνοδος θα διεξαχθεί την 19η Μαΐου στο βασίλειο.

Ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και ο κ. Μέκνταντ συζήτησαν «απαραίτητα μέτρα» προκειμένου υπάρξει «πλήρης πολιτική ρύθμιση της συριακής κρίσης», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του σαουδάραβα ΥΠΕΞ.

Σκοπός είναι να υπάρξει «εθνική συμφιλίωση» στη Συρία, που θα επιτρέψει η χώρα να ανακτήσει τη θέση της και τον «φυσικό της ρόλο» στον αραβικό κόσμο, ο οποίος την έθεσε στο περιθώριο όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος το 2011.

Ολοένα περισσότερες αραβικές χώρες τάσσονται πλέον υπέρ της επανένταξης της Συρίας, έπειτα από χρόνια σχεδόν πλήρους διεθνούς απομόνωσης της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, εξαιτίας της αιματηρής καταστολής του λαϊκού ξεσηκωμού του 2011 που μεταμορφώθηκε σε εμφύλια σύρραξη κι έπειτα σε ολοένα πιο περίπλοκο πόλεμο, με την εμπλοκή τζιχαντιστικών οργανώσεων και αρκετών ξένων δυνάμεων.

Η ταυτόχρονη παρουσία Ιρανών και Σύρων στη Σαουδική Αραβία την ίδια ημέρα, σχολιάστηκε από διπλωμάτη του Ριάντ ως κάτι το αδιανόητο πριν από μόλις μερικούς μήνες.

Ριάντ και Τεχεράνη σύναψαν πρόσφατα συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Κίνας, για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους.

Αναμένεται να ανοίξουν ξανά πρεσβείες και προξενεία μέχρι τα μέσα Μαΐου και να θέσουν σε εφαρμογή συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας που είχαν υπογραφτεί πριν από είκοσι και πλέον χρόνια.

Η ιρανική αντιπροσωπεία έφθασε στη σαουδαραβική πρωτεύουσα χθες για να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν η πρεσβεία και το γενικό προξενείο στο Ριάντ και στην Τζέντα, καθώς και να αποκατασταθεί η δραστηριότητα του μόνιμου αντιπροσώπου του Ιράν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας», συνόψισε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Νάσερ Κανάνι.

Ριάντ και Τεχεράνη, μεγάλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέκοψαν τις σχέσεις τους έπειτα από επιθέσεις σε σαουδαραβικές διπλωματικές αποστολές στην ιρανική επικράτεια από διαδηλωτές που κατήγγειλαν την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία σιίτη ηγέτη.

Το περασμένο Σάββατο, σαουδαραβική αντιπροσωπεία μετέβη στην Τεχεράνη, για να συζητήσει το άνοιγμα εκ νέου της διπλωματικής αποστολής του βασιλείου στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Μέχρι τα μέσα Μάϊου υπολογίζεται να επαναλειτουργήσουν πρεσβείες και προξενεία και να θέσουν σε εφαρμογή συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας που είχαν υπογραφτεί πριν από είκοσι και πλέον χρόνια.

Η αναθέρμανση των σχέσεων αναμένεται να επισφραγιστεί με επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στο Ριάντ κατόπιν πρόσκλησης του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, που προβλέπεται να γίνει μετά το Ραμαζάνι, στα τέλη Απριλίου.

Ο φοβερός σεισμός της 6η Φεβρουαρίου που έπληξε την Συρία έδωσε την ευκαιρία στο Ριάντ να αναθερμάνει τις χρόνια παγωμένες σχέσεις με την Συρία, στέλνοντας βοήθεια στους πληγέντες σε περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση του Μπ. Αλ Άσαντ αλλά και σε άλλες που ελέγχουν οι αντάρτες με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να συνομιλούν πλέον συνομιλίες για να αποκατασταθούν οι προξενικές υπηρεσίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More