Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζόρτζια Μελόνι: Δεν είμαστε η Ιταλία “σπαγγέτι και μαντολίνο” – Κατανοητή η αντίθεση πολλών Ιταλών στην στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

“Δεν είμαστε η Ιταλία ‘σπαγγέτι και μαντολίνο’ ”. Με αυτή την έκφραση η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έδωσε το στίγμα της κυβέρνησής της, και το έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ιδιωτικό κανάλι Rete4 (ιδιοκτησίας των Μπερλουσκόνι).

Η Μελόνι τόνισε πως “όταν είσαι πρωθυπουργός, σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο σε επηρεάζουν. Το απροσδόκητο, όταν είσαι επικεφαλής της κυβέρνησης, είναι η πιο ακριβής πρόβλεψη που μπορείς να κάνεις. Για μένα, που εργάζομαι σχηματικά, είχε πολύ ισχυρό αντίκτυπο. Κυνηγάς την έκτακτη ανάγκη και πρέπει να είσαι σε θέση να κρατάς ίσιο το τιμόνι”.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι “επικεφαλής μιας σταθερής πλειοψηφίας, δίνω στον εαυτό μου πέντε χρόνια ως ορίζοντα. Και αυτό σημαίνει ότι δεν κυβερνώ κοιτάζοντας την άμεση συναίνεση και μπορώ να το αντέξω οικονομικά. Αν έχεις αυτή την τύχη μπορείς να κάνεις επιλογές που μακροπρόθεσμα θα διαβαστούν για αυτό που ήταν”.

Και επί τούτου συνέχισε πως “αν για να προνομιοποιηθώ πρέπει να ξεπουλήσω τον εαυτό μου ή το έθνος, δεν είμαι διατεθειμένη να το κάνω. Ακόμη και σήμερα προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να γίνω διαφορετική από το πρόσωπο που θεωρώ ότι είμαι” υπογραμμίζοντας επίσης πως προτιμά να ζει στο σπίτι της στη Ρώμη παρά να μετακομίσει στο κυβερνητικό Παλάτσο Κίτζι.

Αξιοσημείωτη και η αναφορά της πρωθυπουργού της Ιταλίας στην Αριστερή αντιπολίτευση της χώρας. “Η Αριστερά ξεμένει από επιχειρήματα, γιατί καταρρίπτουμε το αφήγημα μιας αυταρχικής Δεξιάς, ανίκανης να κυβερνήσει” τόνισε η Μελόνι”. Μάλιστα πρόσθεσε πως “λεγόταν ότι με τη Μελόνι θα έρχονταν οι ακρίδες, θα κατέρρεε το χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο πάει πολύ καλά, το spread είναι χαμηλότερο, τα hedge funds έχουν σταματήσει να στοιχηματίζουν εναντίον του ιταλικού κρατικού (δημοσίου) χρέους”.

Η συνέντευξη συνεχίστηκε και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, και στο γεγονός πως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της SWG το 31% των Ιταλών εκφράζει αντίθεση στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Μια αντίθεση που η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε “κατανοητή”, όμως η Μελόνι δήλωσε “διατεθειμένη να χάσω ένα κομμάτι της δημοτικότητάς μου, διότι αν έλεγα το αντίθετο για να ικανοποιήσω την κοινή λογική, μη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που έχω ως επικεφαλής της κυβέρνησης, και αύριο βρισκόμουν σε έναν πόλεμο πιο κοντά στο σπίτι μου, δεν θα είχα πράξει τα συμφέροντα του έθνους μου”.

Σήμερα Τρίτη 6/06 η Τζόρτζια Μελόνι θα μεταβεί στην Τύνιδα “για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία αυτού του κράτους (Τυνησία), έναν κίνδυνο που πρέπει να αποτραπεί”. Πρωτεραιότητα της Ιταλικής Κυβέρνησης παραμένει η αποτροπή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος από τη Βόρειο Αφρική: οι ακτές της Τυνησίας απέχουν από τη Σικελία λιγότερο από 150 χιλιόμετρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More