Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι θα γίνει με τις τιμές του συμπύρηνου ροδάκινου;

Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Μελίκη της Ημαθίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με σκοπό να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή και την διάθεση του συμπύρηνου ροδακίνου στους μεταποιητές της κονσερβοποιίας, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των τιμών. 

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, Αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, δεν πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των παραγωγικών φορέων του Ροδακίνου και της κονσερβοποιίας, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να επιβάλλει τις τιμές της αρεσκείας της για το εν λόγω προϊόν, ενώ παράλληλα οι τιμές πώλησης της κομπόστας αυξήθηκαν χωρίς να ωφεληθεί ο παραγωγός.

Εν τω μεταξύ, και παρά το ότι το 2020 η Κυβέρνηση επανίδρυσε τον θεσμικό φορέα εκπροσώπησης των Συνεταιρισμών την ΕΘΕΑΣ και έδωσε το θεσμικό εργαλείο στους αγρότες για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων και την υπογραφή συμφωνιών πώλησης των προϊόντων, η Κονσερβοποιία ροδακίνου εκπροσωπούμενη από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), αρνείται να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε στην ΕΡΤ3 ο Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος της Επιτροπής, κατά την σημερινή συνεδρίαση, οι παραγωγοί αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους σε σχέση με την φετινή παραγωγή και υποστηρίζουν ότι η μείωση της κυμαίνεται από το 40% έως και το 50%. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση της παραγωγής στο 25%-30%.

Αυτό οφείλεται στα καιρικά φαινόμενα τις βροχοπτώσεις και τις παγετωνικές καταστάσεις. Η παραγωγή πέρυσι ήταν αρκετά καλή και τα κέρδη των παραγωγών ήταν ικανοποιητικά, καλύπτοντας το κόστος. Φέτος, τόνισε ο κ. Φαρμάκης το κόστος έχει αυξηθεί γιατί έπειτα από κάθε βροχόπτωση ακολουθούσαν ραντίσματα, για να μην καταστραφεί ο καρπός.  

Αναφορικά με τις βιομηχανίες μεταποίησης, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε πως ξέρουν τι γίνεται στο χωράφι και για τα προβλήματα, που προέκυψαν. Όπως εκτιμά θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. «Ο τριτογενής και ο δευτερογενής τομέας είναι αλληλοεξαρτώμενοι και ο ένας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλο».

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων και το θέμα να έχει τακτοποιηθεί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More