Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός: 34% αύξηση στις πλατφόρμες το 2021 – Πρώτη… ανάκαμψη, το 2021

Όταν μια τουριστική περίοδος ξεκινά με στοιχήματα επιτυχίας, τότε σίγουρα οι ενδείξεις είναι με το μέρος των τολμηρών και των επαγγελματιών.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται στα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπου, λόγω έλλειψης προσωπικού εδάφους και πιλότων, οι καθυστερήσεις και αναβολές πτήσεων προκαλούν εκνευρισμό και κοστοβόρες ανατροπές στους ταξιδιώτες, τα τουριστικά κύματα εφέτος είναι εντυπωσιακά μεγάλα.

Ο κόσμος κουράστηκε από τους περιορισμούς της πανδημίας. Ελαφρώς αγνοεί ακόμη και τα στοιχεία ανόδου των κρουσμάτων COVID σε πολλές περιοχές του Νότου. Εκείνο που όλοι επιζητούν είναι η ελευθερία στα ταξίδια, η ελευθερία στις μετακινήσεις, η ελευθερία στις επιλογές. Και καθώς ο χρόνος της περισυλλογής και της ελπίδας ήταν μεγάλος την περίοδο της πανδημικής ανελευθερίας, εκατομμύρια πολίτες στράφηκαν στα “taylor made” ταξίδια, σχεδιάζοντας μόνοι της διακοπές τους μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες.

Αυτές παρέχουν εγγυήσεις επιστροφής χρημάτων, σε περίπτωση ακύρωσης του ταξιδιού, ευελιξία για ολιγοήμερες διακοπές και μετακινήσεις εντός της χώρας προορισμού ή ακόμη και επιλογές “city break” για όσους προτιμούν τα ταξίδια στην αγκαλιά της πόλης.

Τα στατιστικά προϊδεάζουν για ιστορίες επιτυχίας

Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες του Τουρισμού δεν έχουν ακόμη ξεδιπλώσει το προϊόν τους στις πλατφόρμες, σε τόσο μεγάλο μέγεθος όσο συμβαίνει στο εξωτερικό. Οι “μεγάλοι παίκτες” συνδέονται με tour operators, οι μικρότεροι αποφεύγουν τις προμήθειες και τους πολλούς κανόνες, ενώ οι ευκαιριακοί ενοικιαστές καταλυμάτων δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί ή κατανοήσει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ψηφιακή οικονομία.

Έτσι, στα πειραματικά στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT δεν έχουμε ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Ωστόσο, η γενική στατιστική απεικόνιση, για την τουριστική κίνηση του 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει πως οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που κρατήθηκαν μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group ή Tripadvisor στην ΕΕ, ξεπέρασαν τα 364 εκατομμύρια· αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 34% σε σύγκριση με το 2020. Ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι κατά 29% χαμηλότερος από τα 512 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν το 2019, ένα έτος πριν από την πανδημία COVID-19 και στόχος πλέον για τις επιδόσεις του 2022.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα τέλη του 2020 είχε σοβαρό αντίκτυπο στους αριθμούς κρατήσεων στις αρχές του 2021 (59,7% λιγότερες διανυκτερεύσεις τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019).

Πρώτη… ανάκαμψη, το 2021

Το καλοκαίρι του 2021, λόγω της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα βραχείας διαμονής ανέκαμψε σημαντικά. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 73,7 και 88,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν σε καταλύματα βραχείας διαμονής, που αντιπροσωπεύουν το 85,9% και το 91,2% των τιμών ρεκόρ για τους ίδιους μήνες το 2019.

Οι κρατήσεις παρέμειναν υψηλές το φθινόπωρο και το χειμώνα και ήταν κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η EUROSTAT, όταν αναλύεται η ανάκαμψη του τουρισμού πλατφόρμας σε περιφερειακό επίπεδο και επίπεδο πόλης, γίνεται σαφές ότι δεν ανέκαμψαν εξίσου όλες οι περιοχές.

Οι παράκτιες περιοχές κατά μήκος της Μεσογείου, οι πρωτεύουσες, καθώς και οι αλπικοί χειμερινοί προορισμοί, ήταν οι πιο απομακρυσμένες από τα επίπεδά τους του 2019. Οι περιοχές με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 2019 που απείχαν περισσότερο από τις τιμές τους για το 2019 ήταν η Πράγα (-81,9%), η Ανατολική και η Μίντλαντ στην Ιρλανδία (-76,2%), η Βουδαπέστη (-72,9%), η Βιέννη (-66,3). %) και το Λάτσιο στην Ιταλία (-64,8%), όλες περιφέρειες της πρωτεύουσας. Επιπλέον, η παράκτια περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία, η τρίτη πιο δημοφιλής περιοχή το 2019 με περισσότερες από 20 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, παρέμεινε πολύ πίσω από τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που κρατήθηκαν το 2019 (-48,5% σε 10,7 εκατομμύρια).

Από την άλλη πλευρά, αρκετές περιοχές σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διανυκτερεύσεις επισκεπτών τους το 2019, ενώ πολλές άλλες είναι κοντά. Οι περιοχές με τις καλύτερες επιδόσεις από το 2019, με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 2019, ήταν όλες αγροτικές περιοχές της Γαλλίας.

Εξετάζοντας τους πιο σημαντικούς προορισμούς πόλεων, πολλοί από αυτούς είχαν το 2021 ακόμα λιγότερο από το 50% των διανυκτερεύσεών τους το 2019, με την Πράγα (18,1%), τη Βουδαπέστη (27,1%) και τη Ρώμη (30,5%) να δυσκολεύονται περισσότερο. Μεταξύ των πόλεων που κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες το 2021 σε σχέση με το 2019 (με τουλάχιστον 100.000 διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 2019) ήταν η Ορλεάνη (+55,3%), η Οστάνδη (+49,6%) και το Λουγκάνο (+49,1%).

Οι τουριστικές πλατφόρμες ανοίγουν ορίζοντες

Η συνεργατική οικονομία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά τουριστικών καταλυμάτων την τελευταία δεκαετία. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες διευκολύνουν τους παρόχους υπηρεσιών να διαφημίσουν τα δωμάτια ή τα διαμερίσματά τους σε πιθανούς επισκέπτες και αυτή η ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους επισκέπτες, αύξησε την προσοχή σε αυτό το τμήμα της αγοράς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More