Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Οικονομολόγοι προειδοποιούν για κίνδυνο χρεοκοπίας της οικονομίας

Άρθρο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Duvar που αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας για την κατάσταση του πληθωρισμού.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Στο άρθρο με τίτλο «η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης προκαλεί καταστροφή της μεσαίας τάξης, προειδοποιούν ερευνητές» αναφέρεται στις προειδοποιήσεις της τουρκική ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό ENAG ότι η κυβέρνηση προκαλεί την καταστροφή της μεσαίας τάξης δίνοντας προτεραιότητα στα μεγέθη της οικονομικής ανάπτυξης, αρνούμενη να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού.

Η ομάδα ENAG Inflation Research Group, που απαρτίζεται από Τούρκους ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους και οικονομικούς αναλυτές, προειδοποιεί σε έκθεσή της ότι η μεσαία τάξη της χώρας συνθλίβεται και καταστρέφεται λόγω των «λανθασμένων νομισματικών πολιτικών» και της εκτίναξης του πληθωρισμού. «Οι λάθος νομισματικές πολιτικές συνεχίζουν όλο και περισσότερο να θολώνουν τις προσδοκίες. Βλέπουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε οικονομική ανάπτυξη  σε επίπεδο 7,3%, αλλά η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών μας με τέτοιο τρόπο που καταστρέφει τη μεσαία τάξη», αναφέρει η Έκθεση οικονομικής ανάλυσης της ENAG για τον Μάιο.

(AP Photo/Francisco Seco)

Οι ερευνητές της ENAG αναφέρουν ότι η «οικονομική ανάπτυξη» για την οποία κομπάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει αισθητή από τους πολίτες καθώς παλεύουν με την εξανέμιση των μισθών τους. Η ομάδα προειδοποιεί ότι τα οικονομικά προβλήματα «θα συνεχίσουν να αυξάνονται» εκτός εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει μια αλλαγή πορείας στις πολιτικές της. «Η αύξηση του πληθωρισμού, της ανεργίας και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν, είναι δείκτες ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη δεν αντανακλάται στην κοινωνία», αναφέρει η έκθεση.

Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης για την απότομη αύξηση του τρέχοντος CDS της Τουρκίας, κρίνοντας ότι το ποσοστό πλέον ξεπερνά τις 700 περίπου μονάδες και δεν δείχνει σημάδια πιθανής μείωσης βραχυπρόθεσμα. Τόνισαν ότι τα στοιχεία CDS της Τουρκίας υποδηλώνουν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος χρεοκοπίας για τη χώρα. «Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κάθε μέρα που περνά, η [σ.σ. Τουρκία] πλησιάζει όλο και περισσότερο στο ποσοστό [CDS] που θεωρείται κίνδυνος χρεοκοπίας», ανέφεραν οι ερευνητές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More