Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Θα αναλάβεις την πολιτική ευθύνη για τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζεις να ευνοείς την αισχροκέρδεια;

«Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα» διερωτάται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι.

Οι πολίτες κατευθύνονται στην επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ή στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται για τις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση.

Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων πιέζει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία, ιδίως τους κρίσιμους βραχίονες των ΤΕΠ, των παθολογικών και παιδιατρικών κλινικών και των ΜΕΘ.

Αυτές τις μέρες ένα παιδί 6 χρονών έχασε τη ζωή του, γιατί ξεκίνησε από τα Γρεβενά και, για να βρει διαθέσιμη ΜΕΘ, έπρεπε να φτάσει στο Ρίο επειδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε μία ΜΕΘ για ένα παιδί και έπρεπε να κάνει 300 χιλιόμετρα με ένα ασθενοφόρο, το οποίο έπαθε βλάβη στο δρόμο.

Εδώ και μήνες στο σύνολο της χώρας παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανάρτησε λίγο πριν το κλείσιμο του έτους τον μεγαλύτερο κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων που έχει δημοσιευτεί ποτέ, καταγράφοντας αθροιστικά 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα.

Ερωτάται ο πρωθυπουργός:

1. Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας;

2. Θα καταθέσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή θα επιμείνει στην δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς, στην εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και στη μετακύληση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου;

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More