Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υλοποίηση των δεσμεύσεων για την Πλατεία Ελευθερίας ζητά η Ισραηλιτική Κοινότητα

Τη σημασία της υλοποίησης του έργου του Πάρκου Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας, υπογραμμίζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), σε σημερινή ανακοίνωσή της για τα 80 χρόνια από την 11η Ιουλίου 1942, το «Μαύρο Σάββατο», την ημέρα που με εντολή των Γερμανικών Δυνάμεων Κατοχής οι Εβραίοι άνδρες ηλικίας 18 – 45 ετών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και κάτω από τον καυτό ήλιο, 9000 άτομα, αφού υπέστησαν απερίγραπτα μαρτύρια και εξευτελισμούς, οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα.

«Το Πάρκο Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας θα προβάλλει την πόλη της Θεσσαλονίκης σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, που με τη διαρκή στήριξη της κυβέρνησης προχωρά, δύο σημεία παγκόσμιας εμβέλειας. Δύο πόλους έλξης για τους Θεσσαλονικείς και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται η πόλη μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΙΚΘ και τονίζει πως αναμένει την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του Δήμου και της δέσμευσης του δημάρχου Κ. Ζέρβα για την ανάπλαση της πλατείας και τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης, στο οποίο κεντρική θέση θα έχει το Μνημείο Ολοκαυτώματος.

«Στην πόλη που το Ολοκαύτωμα άλλαξε τη φυσιογνωμία της τόσο βίαια, τόσο δραματικά, είδαμε αποκαλυπτήρια Μνημείου Ολοκαυτώματος, 52 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτή την πόλη, σήμερα η Πλατεία Ελευθερίας παραμένει ακόμα χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΙΚΘ και επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι «οι εκδηλώσεις της ευρύτατης κοινωνίας της Θεσσαλονίκης δείχνουν ξεκάθαρα ότι το θέμα δεν απασχολεί μόνο την Κοινότητά μας και τα όργανα του διεθνούς Εβραϊσμού, αλλά το σύνολο των Θεσσαλονικέων».

Η υλοποίηση του έργου της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας και της δημιουργίας του Πάρκου Μνήμης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΙΚΘ, θα είναι «μια πράξη που θα καταδείξει ξεκάθαρα προς όλον τον κόσμο, πως η Θεσσαλονίκη θυμάται και σέβεται το παρελθόν της, την Ιστορία της, ακόμα και τις πιο τραυματικές πτυχές της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More