Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Τριαντόπουλος: Πώς επιταχύνονται οι διαδικασίες με το νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής

Στα βασικά σημεία του νέου πλαισίου κρατικής αρωγής υπό τη σκιά της κλιματικής κρίσης, σε Αρκαλοχώρι, Βόρεια Εύβοια και άλλες περιοχές φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε ο ΄Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 5. 800 περιπτώσεις αποζημίωσης επιχορήγησης επιχειρήσεων ή αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τόνισε για να συμπληρώσει ότι η αύξηση «δεν σημαίνει ότι τα δίνουμε χωρίς όριο και χωρίς έλεγχο».

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που ενισχύει τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες όπου χρειάζεται, αλλά και από την άλλη πλευρά να δίνει μια πρώτη αρωγή, να βοηθάει τους πολίτες τις πρώτες κιόλας ημέρες που το έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα ενεργοποιούμε και στοχευμένα σχέδια στήριξης, για επιχειρήσεις», είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Το ότι έχουμε αυξήσει τους πόρους που διαθέτουμε , γιατί έχουμε την κλιματική κρίση, δεν σημαίνει ότι τα δίνουμε χωρίς μέτρο, χωρίς όριο και χωρίς έλεγχο. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας, μας επιτρέπει να ελέγχουμε , ενώ οι αρμόδιες επιτροπές σπεύδουν στο πεδίο κατευθείαν όποτε δίνουν τα σχετικά έγγραφα. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε για απόπειρα παραποίησης εγγράφων τον εισαγγελέα για να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρατυπίας σε βάρος του πολίτη.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τριαντόπουλο έχουν δοθεί περισσότερα από 191 εκατομμύρια από το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως σε επιχειρήσεις αλλά και σε πολίτες που το έχουν ανάγκη, είτε σαν άμεση πρώτη αρωγή είτε σαν κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 5. 800 περιπτώσεις αποζημίωσης επιχορήγησης επιχειρήσεων ή αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είχαν πάθει ζημιά από φυσική καταστροφή, «όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν 80 τον χρόνο, 100 τον χρόνο, 200 τον χρόνο, μόνο το 2022 είναι πάνω από 5.200 σε τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε ο υφυπουργός ενώ τόνισε ότι είναι συγκεκριμένα τα τιμολόγια:

«Υπάρχει και το όριο είναι στις 120.000 που διατίθεται ανά σπίτι, έτσι ώστε να μπορέσει να προβεί στις επισκευές, ενώ σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις υπάρχουν ειδικές επιτροπές, οι οποίες μέσα είναι επιτροπές εμπειρογνωμόνων, κυρίως οικονομολόγων αλλά και μηχανικών, οι οποίοι κάνουν την εκτίμηση με βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση. Χορηγούμε ένα ποσοστό της εκτίμησης της ζημιάς, το οποίο το έχουμε αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν που παλαιότερα ήταν οριζόντια στο 30%, πολύ χαμηλό».

Η ενίσχυση σε σεισμοπαθείς– Οι φάκελοι στο Αρκαλοχώρι είναι πάντα ελλιπείς

«Στο Αρκαλοχώρι έχουμε φτιάξει ειδικό γραφείο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εκεί, έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει την κατάσταση με επιπλέον μηχανικούς που έχουν προσληφθεί, αλλά και έχουμε σημαντικά προβλήματα στους φακέλους. Γιατί όπως προκύπτει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπάρχουν ζητήματα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, υπάρχουν ζητήματα κληρονομιάς και υπάρχουν και πολλά ζητήματα πολυιδιοκτησίας. Το κράτος έρχεται και δίνει πόρους στους πολίτες από την πρώτη στιγμή για να ενεργοποιήσουν τους μηχανικούς να τους κάνουν τους φακέλους. Αλλά υπάρχουν ζητήματα ως προς τους φακέλους. Σκεφτείτε την περίπτωση μιας κατοικίας εξ αδιαιρέτου όπου υπάρχουν 5 ιδιοκτήτες. Οι τρεις έρχονται και καταθέτουν φάκελο ή άλλοι δύο δεν ενδιαφέρονται, οπότε εκεί δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.», είπε ο κ. Τριαντόπουλος και συμπλήρωσε:

«Ακόμα και οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι αναφέρονται σε ιδιαίτερο ειδικό κληρονομικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στο Αρκαλοχώρι, με αποτέλεσμα οι φάκελοι να είναι πάντα ελλιπείς. Κάνουμε συνέχεια τηλεδιασκέψεις και μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που είναι το αρμόδιο για την αρμόδια υπηρεσία, έχει διαμορφώσει μια πρόταση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, την οποία και παρουσίασα στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, οπότε είναι τώρα στη διαδικασία της εσωτερικής και θα βγει προς τα έξω προς διαβούλευση για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία, αλλά και από την άλλη να δοθεί περισσότερη ευθύνη και ο χώρος στους ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο γρήγορη η διαδικασία.»

Και οι αγρότες στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής

«Προσεγγίζουμε τους αγρότες όπως οι επιχειρηματίες όπου ο επιχειρηματίας έχει την πρώτη αρωγή, που σημαίνει ότι μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες, 15 μέρες μπορεί μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr να κάνει αίτηση και να πάρει χρήματα. Oι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία περίοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ναι, είναι απότοκο της κλιματικής κρίσης, αλλά είναι και απότοκο της νέας φιλοσοφίας που έχει η διοίκηση του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και φυσικά του Πρωθυπουργού, ο οποίος επιτρέπει την ενίσχυση του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες. Για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ ήρθε να αποζημιώσει τα ελαιόδεντρα που μέχρι πρότινος δεν προβλεπόταν πουθενά να αποζημιωθούν από τις φωτιές. Φτιάξαμε ειδικό σχήμα. Δηλαδή προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις σε κάθε πρόβλημα που υπάρχει στους επιχειρηματίες, στους αγρότες, κάτι που σίγουρα δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Γι αυτό και πάντα θέλουμε να τους εκπλήξουμε ευχάριστα.

Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, όπου έχουμε ενεργοποιήσει και το ειδικό σχήμα απασχόλησης για τους ρητινοκαλλιεργητές δεν έχουμε μείωση της απασχόλησης, δεν έχουμε κόσμο που έχει φύγει, τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Κλείνοντας υπενθυμίζει ότ η ιστοσελίδα της κρατικής αρωγής arogi.gov.gr είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους πολίτες που καταθέτουν τα ερωτήματά τους και οι αρμόδιες υπηρεσίες απαντούν άμεσα.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More