Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Σε εφαρμογή 3 ημέρες – Οι πρώτες καταγγελίες καταστρατήγησης ωραρίου

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας βρίσκεται σε ισχύ τρεις ημέρες και ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες καταγγελίες. Καταγράφησαν καταστρατηγήσεις και αυθαιρεσίες των εργοδοτών που αναζητούν τρόπους, προκειμένου να μην καταβάλλουν τις υπερωρίες στους εργαζόμενους με την σύμφωνη γνώμη και των ίδιων.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών, Μουσταφά Αχμέτ, ο οποίος έκανε λόγω για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την πιλοτική εφαρμογή. Ειδικότερα, τόνισε τα εξής, τα οποία αναγράφονται και στην καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών:

Οδηγίες στους εργαζόμενους που πιάνουν στις 05:00 να χτυπάνε την κάρτα τους στις 06:00 για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
Προϊσταμένους ταμείων να ζητούν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00, ενώ ακόμη βρίσκονταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.
Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα δούλευαν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.
Υπαλλήλους των ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι αλλά να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους.
Οδηγούς που δεν «χτυπάνε» καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονταν εκτός καταστήματος.
Καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.

Στον εργατικό «Μεσαίωνα» αναφέρθηκε ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, ο οποίος επιβεβαίωσε με χιουμοριστικό τρόπο ότι δεν φταίει η ψηφιακή κάρτα για αυτό. «Ο πυρήνας του προβλήματος έγκειται στους ελέγχους, οι οποίοι δεν είναι επαναλαμβανόμενοι και εντατικοποιημένοι καθώς επίσης και οι ανάλογες υπηρεσίες, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας δεν είναι στελεχωμένες επαρκώς», πρόσθεσε ο κ. Καρούζος.

«Καλό θα ήταν να επιβληθούν κάποια πρόστιμα σε παραβάτες, ως παραδειγματισμό των υπόλοιπων», πρότεινε ο ίδιος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More